Nieuws
Staatssecretaris eist meer

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (jeugdzorg) wil verdere maatregelen van de jeugdhulpinstellingen Schakenbosch (Leidschendam-Voorburg, regio Haaglanden) en iHUB (Rotterdam). Het gaat om de enige twee zogenoemde ‘jeugdhulpplus’ instellingen in landsdeel Zuid West: de provincie Zuid-Holland. Beide staan al onder toezicht.

Het gaat om gesloten jeugdzorg. Het aantal plaatsingen jongeren loopt sterk terug. Dat heeft grote financiële gevolgen voor beide instellingen. Beide instellingen hebben samen nu nog 147 plekken. In 2024 moeten dat er 100 zijn. In 2019 ging het nog om 300 plaatsen. Gesloten jeugdhulp wordt als onvoldoende productief en soms schadelijk beschouwd.

Het onderzoeksbureau AEF maakt nu samen met Schakenbosch en iHUB een plan voor de toekomstige jeugdhulpplus in landsdeel Zuid West. Het is de bedoeling dat een eerste opzet begin 2023 klaar is. Eind november is er beraad geweest tussen de staatssecretaris en de verantwoordelijke wethouders uit Den Haag en Rotterdam over de zorg en de continuïteit ervan. Daarbij gaf de bewindsman aan dat er meer moet gebeuren.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter