Nieuws
Gemeente: Kopen en afsteken van vuurwerk
Tijdens de jaarwisseling wordt heel wat vuurwerk afgestoken, ook in onze gemeente. Er zijn daarbij wel wat regels om rekening mee te houden. Zowel voor het kopen van vuurwerk, als voor het afsteken ervan. Zo kan iedereen genieten van een fijne en veilige jaarwisseling.

Vanaf donderdag 29 december tot en met zaterdag 31 december kunt u vuurwerk kopen. Dit is alleen toegestaan bij vuurwerkwinkels met een vergunning. Vuurwerkverkopers zijn verplicht om gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan u mee te geven.

De officiële vuurwerkverkoopadressen:

 • De Vuurwerkkelder, Stompwijkseweg 44, Leidschendam,
 • Thijs Brand Vuurwerk, Venestraat 14, Leidschendam,
 • Scooter Voorburg, Bruijnings Ingenhoeslaan 72, Voorburg,
 • Hartelust Tabak & Lektuurshop, Parkweg 46, Voorburg,
 • Hofstede, Rembrandtlaan 37, Voorburg.

Vuurwerk: regels om rekening mee te houden

 • Illegaal vuurwerk is verboden om te kopen, af te steken en in bezit te hebben,
 • Sinds 1 december 2020 zijn zwaar vuurwerk (dat is vuurwerk uit de categorie F3; de categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking), losse enkelschotsbuizen (single shots), knalvuurwerk en vuurpijlen verboden,
 • Het vuurwerk dat u koopt, moet voldoen aan wettelijke eisen. Consumentenvuurwerk moet de aanduiding ‘Geschikt voor particulier gebruik’ hebben. Ook moet het vuurwerk een vermelding of afbeelding hebben van de effecten. Zo weet u wat u kunt verwachten bij het afsteken van het vuurwerk,
 • Uit veiligheidsoverwegingen is per huishouden maximaal 25 kg vuurwerk toegestaan.

 Vanaf welke leeftijd?

 • Categorie F2-vuurwerk kopen en afsteken mag alleen als iemand 16 jaar of ouder is (de categorievermelding staat op de vuurwerkverpakking),
 • Kinderen die 12 jaar of ouder zijn mogen fop- en schertsvuurwerk (dat is vuurwerk uit de categorie F1) kopen en afsteken. Dat zijn bijvoorbeeld sterretjes, fonteintjes en knalerwten. Deze categorie is van alle categorieën vuurwerk het minst gevaarlijk, maar kan evengoed erg heet worden. Een sterretje kan bijvoorbeeld wel 1100 graden worden, en kan daardoor toch gevaarlijk zijn,
 • Kinderen onder de 12 jaar oud mogen geen vuurwerk kopen of afsteken, omdat zij nog geen goed besef van gevaar hebben en ook hun motoriek is nog niet voldoende ontwikkeld om veilig met vuurwerk om te gaan.

 Veilig afsteken van vuurwerk

Afsteken mag volgens de wet tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur. Buiten deze tijden is het afsteken strafbaar.

Gaat u of uw kind(eren) tijdens de jaarwisseling vuurwerk afsteken of buiten ernaar kijken? Doe het dan zo veilig mogelijk:

 • Draag altijd een vuurwerkbril (ook bij vuurwerk uit de catogorie F1) om oogletsel te voorkomen,
 • Draag veilige kleding waar geen vuurwerk in terecht kan komen (geen jas met capuchon, geen wijde laarsjes) en geen brandbare kleding,
 • Ga nooit op vuurwerk staan,
 • Lees bij het afsteken van vuurwerk vooraf de gebruiksaanwijzing en volg deze op,
 • Gebruik waar mogelijk een aansteeklont, dit is veiliger dan een open vlam. Daarnaast helpt een aansteeklont om ook tijdens het aansteken meer afstand te houden van het vuurwerk,
 • Houd tijdens het afsteken voldoende afstand van andere mensen en dieren.

Houd rekening met elkaar

Veel mensen en dieren hebben (over)last van het vuurwerk rond de jaarwisseling. Het gaat dan vooral om te vroeg afgestoken vuurwerk en illegaal knalvuurwerk. Iedereen wil een veilige en feestelijke jaarwisseling. Daar kunnen we met elkaar voor zorgen: zorg dat u (en uw kinderen) zich aan de afsteektijden houdt (alleen vanaf 31 december 18:00 uur tot 1 januari 02:00 uur), steek geen vuurwerk af in vrijwillige vuurwerkvrije zones en gooi geen vuurwerk naar mensen of dieren.

Overlast?

De politie en handhavers van de gemeente controleren of iedereen (jong en oud) zich houdt aan de vuurwerkregels. Doet iemand dat niet, dan kan hij of zij een haltverwijzing (jeugd) of boete krijgen. Ervaart u overlast van vuurwerk? Neem dan contact op met de politie via telefoonnummer 0900 – 8844.

Vuurwerkresten opruimen

Vuurwerkresten zijn schadelijk voor het milieu en gevaarlijk voor kinderen en dieren. Daarom is het belangrijk dat u alles zo snel mogelijk weer opruimt. Een paar tips: doe het veilig, check of het vuurwerk voldoende is afgekoeld en maak het vuurwerkafval eerst nat. U kunt het vuurwerkafval in de vuurwerkzak doen die u gratis mee kunt krijgen als u vuurwerk koopt. Heeft u zo’n zak niet? Gooi dan de vuurwerkresten bij het restafval in de kliko. Steek vuurwerkafval nooit opnieuw af.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter