Nieuws
Grotere terrassen; rekening houden met omgeving

Terrassen zouden voortaan in breedte niet meer beperkt moeten worden tot de gevel van de betrokken horecagelegenheid. In overleg met de buren zou er aan elke kant drie meter terras bij moeten kunnen komen. Dit voorstel tot aanpassing van het terrassenbeleid ligt bij B&W op tafel.

B&W hebben het Nijmeegse bureau DTNP gevraagd een nieuw beleid te ontwerpen nu de tijdelijke uitbreidingen van terrassen vanwege de effecten van de coronamaatregelen op 31 maart 2023 aflopen.

Andere wijzigingen ten opzichte van het huidige beleid:

= In het Sluisgebied Leidschendam en het Huygenskwartier Voorburg (beschermde stadsgezichten) moeten terrassen qua kleur, materiaalgebruik en reclames passen in de omgeving. Dat wil zeggen: gebruik neutrale kleuren, geen felle kleurstoffen terrasmeubels, maximaal 10 procent van de parasols mag reclame bevatten,

= In het Sluisgebied Leidschendam en het Huygenskwartier Voorburg (beschermde stadsgezichten) mogen terrassen het zicht op de gebouwen niet belemmeren. Rechtopstaande schermen mogen nog maar 1,5 meter hoog zijn waarvan 0,5 meter dicht. Bij parasols is de maximum omvang 5 meter,

= Gasheaters op terrassen worden met een overgangstermijn van vijf jaar verboden. Ze zijn niet duurzaam. Elektrische kussens en -dekens alsmede infraroodverwarming vormen de alternatieven,

= Terrassen bij winkels mogen 10 vierkante meter groot zijn (nu 20 vierkante meter). Zo moet gewaarborgd worden dat het aanbod van de winkel tot uitdrukking komt en niet de gedachte ontstaat dat het om een horecaonderneming gaat,

= terrassen in de Damlaan Leidschendam moeten een afstand tot andere objecten houden van 1,8 meter (nu 1,2 meter). Dit moet de doorgang van met name mensen met een beperking vergemakkelijken en het ‘zigzaggen’ van voetgangers daar beperken,

= De ruimte voor zogenoemde eilandterrassen (dus niet aan de gevel), zoals bij de Sluis in Leidschendam, moeten horecaondernemers in goed overleg verdelen. Als zich een nieuwkomer aandient, moet een nieuwe verdeling worden afgesproken,

= Vergunningen krijgen een maximale looptijd van vijf jaar. Er komen aparte vergunningen voor gevel- en eilandterrassen.

Indien B&W met de plannen van DTNP instemmen wordt zulks via een verordening vastgelegd. De nieuwe regels gaan bij het aanvragen van een nieuwe vergunning gelden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter