Nieuws
GroenLinks-gemeenteraadslid stapt op

Marie-Christine van der Gronde, gemeenteraadslid voor GroenLinks, is opgestapt als gemeenteraadslid. Bij de gemeenteraadsverkiezing van maart 2022 was ze nog lijsttrekker voor GroenLinks. Na het aantreden van de coalitie VVD, GBLV en D66 nam Van der Gronde zwangerschapsverlof. Nu heeft ze besloten niet meer terug te keren in de gemeenteraad. Haar plek wordt ingenomen door Michiel van der Heiden. Die was tot nu toe haar vervanger in de gemeenteraad. Hij wordt op 17 januari 2023 officieel geïnstalleerd.

Van der Gronde zat sinds 2018 in de gemeenteraad. Destijds bezette ze plek 2 op de lijst van GroenLinks, achter lijsttrekker en oud-wethouder Floor Kist. Deze laatste wilde bij de verkiezing in maart niet meer op de GroenLinks-lijst staan.

Van der Gronde: ,,Op dit moment barst de fractie GroenLinks van energie en talent met Natalie, Kees, Iris, Danique, Michiel, Ans en Petra. Ze hebben duidelijk plezier met elkaar, en ze behalen goede resultaten. Ondertussen heb ik zelf een leuke, veeleisende baan op het Ministerie van Sociale Zaken, en ook drie kleine kinderen. Natuurlijk ben ik altijd beschikbaar als de partij me nodig heeft, maar nu onze idealen in zulke goede handen zijn ga ik met een gerust hart meer tijd besteden aan mijn werk en mijn gezin.”

Fractievoorzitter Natalie van Weers: ,,We gaan Marie-Christine missen, ze heeft veel betekend voor onze partij in de afgelopen jaren. En ze heeft ons als lijsttrekker een flinke overwinning bezorgd. Maar haar observatie is terecht: we hebben een sterke fractie, en we zijn hard aan het werk voor een eerlijker, groener en gezelliger Leidschendam-Voorburg.’’

Van der Gronde was niet onomstreden. Met haar confronterende en soms agressieve stijl van politiek bedrijven stootte ze menigeen binnen en buiten de gemeenteraad tegen het hoofd. Na de laatste gemeenteraadsverkiezing pleitte Van der Gronde voor een linkse coalitie. Zelf had ze de ambitie wethouder te worden. Binnen GroenLinks kwam het tot een botsing met Floor Kist. Zijn eigen partij steunde een motie van afkeuring die de PvdA had ingediend.

Natalie van Weers: ,,We zijn blij met Michiel, hij heeft laten zien dat hij van grote waarde is voor de fractie. Sinds zijn aantreden doet hij goed werk voor de biodiversiteit en natuur in onze gemeente, bijvoorbeeld in het dossier Vlietland. Daarnaast is hij lid geworden van het presidium van de raad, waar hij zorgt dat de vergaderingen ordelijk verlopen. Zowel de inhoudelijke als de procedurele kanten van het raadswerk passen hem goed.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter