Nieuws
Groentip: Veel egels in winterslaap
Een Groentip van Stadsbeheer: ‘Met de koude dagen zijn veel egels in winterslaap gegaan. Ze maken met behulp van gras, bladeren en mos een winternest tussen de dekking van het struikgewas, houtstapels, takkenrillen en composthopen. Toch zijn er ook egeltjes die nog steeds actief zijn. Veel vrouwtjes die in de nazomer een tweede nest met jongen hebben gehad en de jongen zelf, hebben nog niet genoeg vetreserves opgedaan om in winterslaap te gaan.
Tuinbezitters kunnen deze voedselzoekers helpen met het aanbieden van kattenbrokjes, natvoer, speciaal egelvoer en wat water. PAS OP: Het geven van melk zorgt voor darmklachten en daar worden egels erg ziek van. Wanneer de egels dan voldoende op gewicht zijn kunnen ook zij een periode in winterslaap gaan.
Soms kan het voorkomen dat er een egel gevonden wordt die al in winterslaap is gegaan. Dit kan heel makkelijk verward worden met een dode egel. De diertjes ademen dan ook zeer weinig en onregelmatig wanneer zij in winterslaap zijn. Ze kunnen zelfs koud en wat stijfjes aanvoelen. Bekijk de egel dus kritisch voordat je stappen onderneemt. Egels die verstoord zijn in hun winterslaap kunnen het best weer afgedekt worden met wat blad en verder met rust gelaten worden. Voor het geval de verstoorde egel tóch wakker wordt, is het aanbieden van voer wel een goed idee. De egel zal vanzelf opnieuw in winterslaap gaan.
Dit jonge egeltje vonden we in de Queridostraat in Voorburg, open en bloot op de rand van het trottoir en de beplanting. Mede door de aanwezige geur werd wel duidelijk dat dit arme beestje deze winterperiode niet heeft overleefd’.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter