Nieuws
Schaarste blokkeert energietoeslag

Schaarste aan ambtenaren en geld zorgt ervoor dat de energietoeslag niet aan alle inwoners die er formeel recht op hebben is uitgekeerd. Zo’n 3 procent van hen kreeg de toeslag niet. Het aanvragen kon tot 1 december. Er zijn nu nog zo’n 350 aanvragen in behandeling bij de gemeente. Die zouden voor 1 januari afgehandeld moeten zijn.

Dat heeft verantwoordelijk wethouder Philip van Veller de gemeenteraad bericht. De bestuurder benadrukte dat de gemeente niemand door het ijs laat zakken. Wie recht heeft op ondersteuning krijgt die ook, aldus Van Veller. De 100 procent zal echter niet gehaald worden.

Van Veller onthulde dat maar vier studenten de energietoeslag hebben aangevraagd. Recent opende de gemeente voor hen die mogelijkheid. Dat is ook gecommuniceerd via universiteiten en hogescholen in de buurt. MBO-studenten worden benaderd via social media en MBO Rijnland.

In 2023 start de gemeente met een Armoedefonds. Dat zal zich met name richten op ouderen die geleerd hebben de eigen broek op te houden en die de gemeente dus niet om hulp vragen, hoe ellendig hun situatie ook is.

Van Veller erkende dat het beroep op de bijzondere bijstand toeneemt. Dat komt omdat deze vorm van bijstand bekender wordt, maar ook door de relatie met stijgende energielasten.

In 2023 komt de wethouder met een nieuw armoedebeleid. Er wordt ook een armoedemonitor ontwikkeld die meer inzicht moet bieden in de problematiek.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter