Nieuws
Zorgverzekering minima: grote gemeentelijke verschillen

Mensen met een laag inkomen, een chronische ziekte of een handicap kunnen in alle 52 Zuid-Hollandse gemeenten kiezen voor een collectieve verzekering. Kwetsbare inwoners krijgen in 2023 tot € 48,75 premiekorting per maand, omdat de gemeente meebetaalt. Wel zijn er lokaal grote verschillen in in deze bijdrage. Dit en meer blijkt uit bureauonderzoek van Independer.

Minima en chronisch zieken hebben vaak baat bij een zorgverzekering met een betere dekking. Veel Zuid-Hollandse gemeenten houden hier rekening mee door een pakket aan te bieden waarin veel zorgkosten worden vergoed.

Zo wordt in 25 Zuid-Hollandse gemeenten een polis aangeboden die het eigen risico geheel dekt. Rotterdam heeft hiervoor als enige gemeente in Nederland een dekking tot €335. Ook wordt in 34 van de gemeenten een polis aangeboden die de eigen bijdrage voor medicijnen volledig vergoed. Ten slotte is er bij 51 gemeenten een vergoeding voor de eigen bijdrage voor Wmo-voorzieningen. 48,1% van de Zuid-Hollandse gemeenten hebben tenminste 1 polis die zelfs alle drie de bovenstaande zorgkosten gedekt.

Zuid-Hollanders met een maximale zorgtoeslag betalen in 3 gemeenten maximaal €25 per maand voor een zeer uitgebreide zorgverzekering waarin het eigen risico en de eigen bijdrage voor geneesmiddelen en de Wmo gedekt zijn.

De top 5 gemeenten in Zuid-Holland met de beste collectieve zorgverzekering voor minima en chronisch zieken (na aftrek maximale zorgtoeslag):

  1. BAR-gemeenten (Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk): €18,50 premie per maand,
  2. Voorne-Putten (Brielle, Hellevoetsluis, Nissewaard en Westvoorne.): €25,70 premie per maand,
  3. Hoeksche Waard: €28,35 premie per maand,
  4. Oegstgeest: €30,81 premie per maand,
  5. Gorinchem en Molenlanden: €31,13 premie per maand.

,,In 2023 vervalt de collectiviteitskorting op de basisverzekering, maar de gemeentepolis biedt nog steeds voordelen, omdat de gemeenten dus vaak geld bijleggen. Maar ook dit kan ieder jaar anders zijn. Vergelijk dus ook de gemeentepolis altijd goed met andere verzekeringen. Het kan zijn dat u ergens anders toch beter af bent”, aldus Independer expert zorgverzekeringen Mirjam Prins.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter