Nieuws
Trein 4,3% duurder, bus en tram 7,2 procent
Wie volgend jaar met de trein reist, betaalt gemiddeld 4,3 procent meer dan nu. Met ingang van 1 januari 2023 past NS de prijzen van kaartjes en abonnementen aan. Losse reizen stijgen met 5,5 procent. Abonnementen waarmee onbeperkt op een traject of het hele land gereisd kan worden, worden juist 2,4 procent goedkoper. Zo wil NS het voor forenzen aantrekkelijk maken om vaker met de trein te reizen. NS corrigeert elk jaar de tarieven op basis van de verwachte inflatie en de gebruiksvergoeding die aan ProRail wordt betaald.
De HTM verhoogt de prijzen voor het reizen met tram en bus. Reizigers betalen in bus en tram van HTM  in 2023 € 0,187 per kilometer (was € 0,174). Het totale tarief bestaat naast een kilometertarief ook uit een basistarief. Het basistarief wordt in 2023  € 1,08 (was € 1,01). Gemiddeld is de prijsstijging 7,24 procent.

Vanaf 1 januari daalt het HTM-Kinderkaartje in prijs van € 1,50 naar € 1,00. Ook de Alles Kids groepsdagkaart (10 kinderen en 2 begeleiders) daalt in prijs van € 29,00 euro naar € 25,50. HTM wil met de prijsverlaging (groot)ouders met (klein)kinderen stimuleren om bijvoorbeeld tijdens een dagje uit gebruik te maken van het openbaar vervoer

NS-bestuurder Tjalling Smit over de prijsstijging bij het spoor: ,,We willen de prijs van het treinkaartje betaalbaar houden zodat zoveel mogelijk mensen met de trein kunnen reizen. De rekening van de coronapandemie waarin NS zware verliezen leed mag daarom niet bij onze reizigers terechtgekomen. Tegelijk wordt NS op dit moment geconfronteerd met een torenhoge inflatie. Reizen met de trein wordt in 2022-2023 6,3 procent duurder. Dat verschil kost ons naar verwachting meer dan € 100 miljoen en dat brengt NS zelf op. Kijkend naar de brandstofprijs die in een jaar tijd met 18 procent is toegenomen, kan je zelfs stellen dat de trein ten opzichte van de auto goedkoper is geworden.”

Voor forenzen maakt NS de trein juist goedkoper. De tarieven van de abonnementen Altijd Vrij en Traject Vrij dalen volgend jaar met 2,4 procent. Na de pandemie zijn forenzen meer gaan thuiswerken, terwijl dagjesmensen al in grotere aantallen terug zijn. NS heeft voor de dagjesmensen de afgelopen twee jaar nieuwe kortingstickets ontwikkeld, waardoor men in sommige gevallen tot 60 procent korting krijgt. Bekijk de prijswijzigingen voor de reisproducten voor consumenten en de zakelijke reisproducten

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter