Nieuws
Jaarwisseling weer net zo druk als voor corona

Op de Spoedeisende Hulp (SEH) van ziekenhuis Westeinde (HMC-groep), dat ook inwoners van Leidschendam-Voorburg ‘bedient’, zijn op oudjaarsnacht 14 mensen geholpen die gewond zijn geraakt door vuurwerk. Het was een jaarwisseling die qua drukte vergelijkbaar was als vóór de coronaperiode. De Haagse burgemeester Jan van Zanen bracht in de nacht een bezoek om zijn dank uit te spreken aan de zorgmedewerkers die zich hebben ingezet om oud en nieuw zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Door het vuurwerkverbod en de andere coronamaatregelen waren de afgelopen twee jaarwisselingen voor de SEH van HMC anders dan gebruikelijk. ,,Het was dit jaar weer een jaarwisseling zoals we die ook voor coronaperiode gewend waren”, zegt zorgmanager Frans de Voeght van de SEH. ,,Er kwamen vooral patiënten met letsels aan handen, ogen en oren. Er is één persoon met ernstig letsel binnengebracht. Hij is door vuurwerk een vinger kwijtgeraakt en moest worden geopereerd.”

In totaal werden op de SEH vanaf 12 uur ’s nachts meer dan 60 patiënten behandeld; 14 van hen hadden letsel door vuurwerk. Bij 20 patiënten die op de SEH werden behandeld was sprake was van geweld of alcohol. Zoals elk jaar is het ziekenhuis goed voorbereid om oud en nieuw goed en veilig te laten verlopen. ,,We hebben ook dit jaar veel extra collega’s ingeroosterd zodat we de drukte goed konden opvangen en veel mensen konden helpen”, vertelt Frans de Voeght.

Bestuurder Martijn Wiesenekker: ,,Alle collega’s in HMC hebben weer ongelooflijk hard gewerkt om de beste zorg te leveren. Het is een teamprestatie. De beveiliging en de receptie gaf aan dat de nacht in een drukke maar goede sfeer is verlopen. Dat is ook zeker een compliment waard.”

Oudjaarsnacht is één van de drukste nachten op de SEH, dat niet alleen voorbereid is op vuurwerkslachtoffers, maar als level-1 traumacentrum ook capaciteit heeft voor andere acute zorg zoals slachtoffers van ernstige ongelukken. Alle acute zorg gaat, ook tijdens oud en nieuw, door. (foto gemeente Den Haag)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter