Activiteiten
Theater Ludens vol elan naar 2023

Dit is het programma  voor de komende tijd van Theater Ludens, Burg. Feithplein 95, 2273 BW Voorburg. Telefoon 070  –  387 1168: alleen tijdens openingstijden van de kassa. Kassa geopend: zaterdagmiddag tussen 14.00 – 16.00 uur. En één uur voor een voorstelling.

Donderdag 5 januari: Lunchconcert / Kateryna Kurylko. Aanvangstijd 12.30 uur. Toegangsprijs € 8,50.

Kateryna Kurylko is geboren in Charkov, Oekraïne. Op zesjarige leeftijd begon ze met piano spelen. Haar ambities liggen hoog en daarom heeft ze heeft altijd hard gestudeerd. Ze deed de conservatoriumopleiding piano aan de National Kotlyarevski University of Arts in Charkov, bij Prof. Natalya Goretskaya.
Op 24 februari 2022 viel Rusland Oekraïne binnen. Kateryna moest vluchten voor deze nietsontziende oorlog. Sinds begin april 2022 woont ze in Nederland. Hier wil ze weer lesgeven en concerten spelen. De opbrengsten hiervan komen ten goede aan het Ukraine Support Fund.

Kateryna is prijswinnaar van diverse nationale en internationale competities. Ze heeft veel soloconcerten gegeven en heeft regelmatig opgetreden met orkest. De laatste vier jaar gaf zij les aan volwassenen. Haar belangrijkste doel hierbij is om de mythe te ontzenuwen dat volwassenen geen piano meer kunnen leren spelen. Zij weet uit ervaring dat dat wél kan en dat volwassenen hier veel plezier aan kunnen beleven.

Donderdag 5 januari: Filmhuis / Y aura-t-il de la neige à Noël ? (Frankrijk 1996). Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00.

 Drama van Sandrine Veysset. Met o.a. Dominique Reymond, Daniel Duval, Jessica Martinez, Alexandre Roger en Xavier Colonna. Hoewel er schrijnende zaken in plaatsvinden, is deze film meer een sfeertekening van een streek in Zuid-Frankrijk en een boerengezin dan een scherp omlijnd drama met kop en staart. Dominique Reymond speelt met veel warmte een gescheiden moeder die met de moed der wanhoop probeert om haar kinderen een gelukkig leven te verschaffen. ‘Misschien sneeuwt het wel met Kerst,’ legt zij haar kinderen voor in een van haar geslaagde pogingen om ondanks alles dromen te koesteren. Y aura-t-il de la neige à Noël ? / Will it snow for Christmas kreeg de Franse Oscar voor beste film.

Vrijdag 6 januari: Muzikaal cabaret / Dorine Wiersma / Vlieg op. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,50.

 Wellicht is het u niet opgevallen, maar Dorine heeft zich de laatste tijd enorm ingehouden.  Ze pikte en slikte van alles en beet met veel moeite op haar tong. Nu er weer ruimte is om uit te vliegen ligt de lat hoog. In ‘Vlieg op!’ zingt Dorine alleen nog maar wat ze denkt! Scherend over hoge bomen, langs schaduwkanten en afgronden  komt zij zichzelf en haar medemensen tegen. Eerlijk, ijdel, pijnlijk direct en ziek goed op gitaar.

Wiersma studeerde  gitaar aan het conservatorium en rolde daarna het cabaret in.  Ze stond in de finale van het Leids Cabaret Festival en schreef het wekelijkse themalied voor het radioprogramma Andermans Veren. In 2009 won zij de Annie M.G. Schmidtprijs  voor het beste theaterlied ‘Stoute Heleen’. Optredens op de Parade, Lowlands en bij DWDD volgden. Haar vierde cabaretsolo D&A werd in de NRC geplaatst in de top 5 van beste cabaretvoorstellingen van het jaar.  Ze in columnist voor het lifestyleblad ZIN en de bedenker en maker van het ‘notenkwartetspel’ en van het muziekinstrument ‘de madimba’ (gemaakt van badkamertegels).

Dorine was meerdere malen te gast bij DWDD. Voor dit programma schreef zij een aantal liederen in opdracht. Verder was o.a.te zien in ‘Dit was het nieuws’, ‘De slimste mens’, ‘Spuiten en slikken’ ‘Gehaktdag’ en ‘De tafel van Taal’. Begin dit jaar lanceerde zij het alom geprezen lied ‘Het Binnenhof’. Een troubadourslied in stijl over de heropbouw van het Binnenhof én het nieuwe politieke elan.

Zaterdag 7 januari: Concert / Spinvis en Saartje van Camp / Neveldieren. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 19,50.

‘…En toen het dauw des nachts op de landen nederdaalde, kwamen neveldieren  in den droomen van den menschen…’ Spinvis en Saartje Van Camp wekken de mythologische neveldieren tot leven in de wereld van nu. Ergens tussen waan en werkelijkheid fluisteren en zingen deze wezens ons toe. Eeuwenoud zijn ze. Soms mens, soms dier, soms man, soms vrouw, soms geen van beiden of allebei. Wat drijft hen? Waarom zijn ze nog altijd hier?Neveldieren is een voorstelling met veel bekende en nieuwe Spinvisliedjes.

Donderdag 12 januari: Filmhuis / The Hours (Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk 2002). Aanvangstijd 14.00 uur. Toegangsprijs film met inleiding € 12,50; film alleen € 9,00.

De introductie/lezing wordt gehouden door Anne Marie Boorsma, kunsthistorica.Als u deze introductie/lezing bijwoont, krijgt u meer inzicht in de film. Anne-Marie attendeert u op feiten die u normaliter (misschien) niet opgevallen zouden zijn. En nu tijdens het bekijken van de film denkt u o ja, dat werd al verteld. Drama van Stephen Daldry. Met o.a. Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore, Stephen Dillane en Miranda Richardson. Ode aan Virginia Woolf met drie personages die verbonden zijn met Woolfs roman ‘Mrs. Dalloway’.

Kidman speelt Woolf zelf, die in de jaren twintig tijdens het schrijven geteisterd wordt door depressie. Moore speelt huisvrouw Laura, die zich in de jaren vijftig gewurgd voelt door het maatschappelijke keurslijf en zich herkent in Woolfs boek. En Streep speelt Clarissa Vaughn; zij is direct geënt op Clarissa Dalloway, die twijfelt aan haar levenskeuzes. De constructies en verwijzingen mogen gecompliceerd lijken, toch brengt The Hours diepe menselijkheid schijnbaar simpel boven.

Donderdag 12 januari: Filmhuis / The Northman (Verenigde Staten 2022). Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00.

Thriller van Robert Eggers. Met o.a. Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy en Ethan Hawke. ‘Wreek vader, red moeder, dood Fjölnir!’ Dat is de simpele opdracht die de jonge Vikingprins Amleth zichzelf geeft wanneer hij als tiener ziet hoe zijn vader vermoord wordt door diens halfbroer Fjölnir. Jaren later, Amleth (Skarsgård) is inmiddels een goedgetrainde ‘berserker’, krijgt hij eindelijk de kans zijn plannen uit te voeren. Barokke verfilming van beroemd Noors heldenverhaal, dat zich afspeelt in de 10de eeuw en de inspiratie vormde voor onder meer Shakespeare’s Hamlet. The Northman is vaak over de top, maar visueel indrukwekkend en ondanks de ruim twee uur geen seconde te lang.

Vrijdag 13 januari: Concert /  Ben van den Dungen Quartet /  Tribute to John Coltrane. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 17,50.

Het Ben van den Dungen Quartet brengt een hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane en zijn muziek. John Coltrane, ook wel bekend als ‘Trane’ geldt als een van de meest invloedrijke tenor saxofonisten aller tijden. Trane werd bekend tijdens zijn periode bij Miles Davis en nam met deze groep de million bestseller ‘Kind of Blue’ op. Zijn eerste soloprojecten sloegen in als een bom. De  LP’s ‘Blue Trane’ en ‘Giant Steps’ verwonderden vriend en vijand en waren vanaf de release van de opnames al een klassieker.

In de jaren zestig formeerde Trane zijn nieuwe kwartet en sloeg hij een nieuwe muzikale weg in. Dit kwartet veranderde de jazzmuziek van de jaren zestig onmiddellijk. De moderne jazz was geboren met beroemde albums als  ’Impressions’ en ‘Love Supreme’.

Ben begon zijn concertcarrière al in het begin van de 80-er jaren. Sindsdien heeft hij, met verschillende groepen, zo’n 6000 concerten in 70 verschillende landen gegeven en  speelt  hij  op meer dan 80 cd’s. In het najaar van 2013 kwam van deze groep het eerste album ‘Ciao City’ uit.  Het tweede album verscheen in oktober 2014. Dit album was in mei 2014 live opgenomen in  Cafe  Central in Madrid. Daarover schreef Trouw: ‘Zijn spel heeft een bezieling die je in de hedendaagse jazz helaas te weinig tegenkomt.’ In 2016-2017  tourde  Ben met het programma ‘Blue Note’ door de Nederlandse theaters, in 2018 door  Zuid-Amerika, Korea en Polen en in 2019 bracht Ben een nieuw album uit genaamd ’2Sessions’.

Zaterdag 14 januari: Concert / Flip Noorman / Flip Noorman Zingt Tom Waits. Aanvangstijd 20.30 uur.  Toegangsprijs €  20,50.

‘Tom Waits heeft een stem die klinkt alsof hij geweekt is in een vat bourbon, maandenlang uitwaaide in een rokerij en dan naar buiten is gebracht om met een wagen te overrijden.’ (Daniel Durchholz).  Flip Noorman: ‘Uitdaging geaccepteerd’. In de afgelopen jaren bouwde Flip met zijn band de Noormannen gestaag een reputatie op als vreemde eend in de bijt: creatieve arrangementen, scherpe, soms vervreemdende teksten, hele stukken onheilspellend spoken word. Ja, als je ze dan toch ergens mee moest vergelijken: Tom Waits.

Het was dan ook wachten tot Noorman na zijn succesvolle tournee met het werk van Leonard Cohen zijn andere grote held terug naar Nederland zou brengen. Flip Noorman zingt Tom Waits (in het Nederlands) wordt een avond waar Noorman op zijn eigenzinnige manier de dronken pianoballades en het dumporkest naar het theater brengt. Hij bewees al een begenadigd vertaler van het werk Cohen te zijn; in dit programma doet hij er nog een schepje bovenop en zal alles in het Nederlands te horen zijn.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter