Nieuws
De vondst van de week (1): een kolfbal

In de afgelopen tientallen jaren heeft de Archeologische Werkgroep Leidschendam-Voorburg (AWLV) tijdens haar onderzoeken talloze voorwerpen opgegraven. Over veel van die vondsten zijn interessante dingen te vertellen. Vanaf nu zullen we onder de noemer ‘De vondst van de week’ wekelijks aandacht besteden aan zo’n vondst. Deze week is dat een kolfbal.

U leest het goed. Geen korfbal of golfbal, maar kolfbal. Deze houten bal is in 1992 gevonden in een waterput achter Schoolstraat 1-3 in Voorburg. Hij moet uit de 18e eeuw dateren, want  het aardewerk in die put was ook uit die tijd.

Het kolfspel is een voorloper van het golfspel. Evenals bij dit spel is het de bedoeling om met een houten stok die aan het ondereind verbreed is, een kleine bal naar een doel te slaan. Omdat voor dit spel een vlakke bodem nodig is, werd het vroeger in de winter vaak op het ijs gespeeld.

Het aardige is, dat acht jaar na de vondst in de Schoolstraat een loden slof van een kolfstok is opgegraven bij een boerderij aan de Noortheylaan in Leidschendam. Deze driehoekige, holle slof heeft vastgezeten om het verbrede uiteinde van de kolfstok. Hij is aan één kant versierd met een dubbele rij puntjes. In vorige eeuwen is dus zowel in Voorburg als in Leidschendam gekolfd.

De kolfsport bestaat overigens nog steeds naast de golfsport, maar ze wordt nu alleen regionaal  beoefend en dan op overdekte banen.

(Beeld en tekst: Wim van Horssen, lucus@live.nl, www.awlv.nl)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter