Nieuws
Musea mochten subsidies houden

De musea Swaensteyn en Huygens Hofwijck, tegenwoordig vallend onder één stichting Huygens Hofwijck, hebben gemeentelijke subsidies die zij voor activiteiten die niet plaats vonden, mogen houden. Dit vanwege de zware tijden die zij doormaakten door de coronamaatregelen hetgeen leidde tot een grote terugval in bezoekers.

Dat heeft een woordvoerster van B&W desgevraagd laten weten. De gemeente verbindt voorwaarden aan de subsidieverlening. Als de musea daar niet aan voldoen volgt een gesprek over ‘de vervolgstappen’, aldus de woordvoerster.

In 2020 ontving Museum Swaensteyn 240.181 euro subsidie, Huygens Hofwijck 132.493 euro (tezamen 372.674 euro). Voor 2021 waren de volgende bedragen geboekt: Huygens Hofwijck 90.697 euro, Stichting Huygens Hofwijck 221.851 euro (tezamen 312.548 euro). Latere gegevens zijn er niet.

Gisteren berichtte Vlietnieuws dat beide musea geen activiteiten op de agenda 2023 hebben staan. Eind vorig jaar zijn twee grote evenementen, een tentoonstelling over brieven van Constantijn Huygens en de bouw van een Romeinse putfolly in park Arentsburgh, geschrapt.

De woordvoerster: ‘De gemeente en Huygens Hofwijck zijn de afgelopen periode intensief met elkaar in gesprek gegaan over lopende en toekomstige subsidies. De activiteiten die niet of gedeeltelijk zijn voltooid zijn bekeken en er is besloten de subsidie te laten staan, waarbij is afgesproken dat er in de toekomst verbetering moet plaatsvinden. Als gemeente hechten we belang aan musea met cultuurhistorische waarde binnen Leidschendam-Voorburg. Voor de toekomst maken we afspraken over de bestendigheid van de musea, dit is een onderdeel van de Cultuurvisie voor de komende jaren’.

‘Voor 2023 heeft Huygens Hofwijck minder subsidie gekregen dan ze hebben aangevraagd. Daarnaast is er afgesproken dat er in 2023 gezamenlijk gewerkt wordt aan een meerjarige exploitatie voor 5 jaar. Binnen deze overeenkomst worden ook prestatieafspraken gemaakt. De overeenkomst is onderdeel van de nieuwe Cultuurvisie, waarvan het streven is die in 2024 in te laten gaan’.

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter