Activiteiten
Paddenoverzetters gezocht in Voorburg

De Dierenbescherming zoekt vrijwilligers in de omgeving van Voorburg om te helpen bij de jaarlijkse paddentrek. Hier trekken tussen eind februari en half april weer duizenden padden, kikkers en salamanders van hun winterverblijf naar hun voortplantingsplaats. Daarbij moeten ze drukke wegen oversteken. Om te voorkomen dat ze hierbij worden overreden zoekt de Dierenbescherming overzetters die hen helpen veilig de overkant van de weg te bereiken.

In Voorburg werden vorig jaar 305 padden overgezet. In 2021 waren dat er 332. Naast padden kunnen ook overstekende kikkers op de hulp van onze vrijwilligers rekenen. 96 Kikkers werden in 2022 op weg geholpen, in 2021 waren dat er 104. Het aantal geholpen salamanders in 2022 bedroeg in Voorburg 202 en in 2021 bedroeg het aantal 103. De dieren trekken in het vroege voorjaar van de plek waar ze overwinteren naar een plaats met water waar ze kunnen paren. De trek begint meestal eind februari, maar dit hangt af van de temperatuur en weersomstandigheden. Het ontwaken uit de winterslaap gebeurt als de gemiddelde temperatuur over een etmaal minimaal acht tot tien graden Celsius is en dat ongeveer drie dagen lang zo blijft. De paddentrek duurt gemiddeld zo’n 6 weken.

,,Aan onze paddenoverzetters vragen we om in elk geval 6 weken lang, één vaste avond per week, beschikbaar te zijn in de periode van eind februari tot half april. U gaat ongeveer 3 á 4 uur per avond op pad door langs de weg of straat te lopen en de amfibieën met de hand over te zetten. Dat is vanaf 19.00 uur (begin van de schemering) tot 22.00 uur. Daarnaast vragen we u de aantallen dieren te noteren en zelf een zaklamp mee te nemen. Vrijwilligers ontvangen een reflecterend hesje en informatiefolders om uit te delen aan passanten. Wilt u meer weten over de paddentrek of je direct aanmelden als vrijwilliger? Bezoek dan de website www.dierenbescherming.nl/paddentrek“, aldus Saskia Thijssen.

Voor nieuwe vrijwilligers en huidige vrijwilligers die hun kennis willen opfrissen wordt een online informatieavond georganiseerd op woensdagavond 8 februari van 19.00 uur tot 20.00 uur. Voor meer informatie kan contact opgenomen via paddentrekzuidwest@dierenbescherming.nl

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter