Nieuws
Polikliniek voor tieners met diabetes

HMC-ziekenhuisgroep  heeft in ziekenhuis Westeinde een polikliniek opgezet speciaal voor tieners die voor diabeteszorg overgaan van de kinderafdeling naar de polikliniek voor volwassenen.

Kinderen met diabetes komen vaak al jaren, soms zelfs bijna hun hele leven, bij de kinderarts. Best even schakelen dus om dan naar de ‘volwassen’ polikliniek diabetes te verhuizen, met nieuwe gezichten en een onbekende werkwijze. ,,Gebleken is dat de overstap van de kinderafdeling naar de volwassen afdeling helaas soms een moment is waarop we binnen de zorg de tieners uit het oog verliezen: ze stoppen met hun behandeling”, vertelt diabetesverpleegkundige Jacqueline van Arkel.

,,Om die reden hebben we begin dit jaar bij Diabeteszorg Haaglanden, het expertisecentrum voor diabeteszorg binnen het HMC, samen met het diabetescentrum van het Juliana Kinderziekenhuis, de transitiepolikliniek opgericht. Op deze polikliniek trekken het bestaande behandelteam – de kinderarts en de kinderdiabetesverpleegkundige – gezamenlijk op met het nieuwe behandelteam – de internist en de diabetesverpleegkundige – om samen met de tiener een goede overdracht en behandelplan te maken, zodat de overgang van de kinderafdeling naar de polikliniek voor volwassenen soepel verloopt.”

De samenwerking tussen Diabeteszorg Haaglanden en het kinderdiabetesteam van het Juliana Kinderziekenhuis is hierin uniek. ,,Kinderen kunnen ervoor kiezen de overstap te maken van de kinderafdeling in het JKZ naar de polikliniek van Diabeteszorg Haaglanden. Maar ze kunnen ook voor een ziekenhuis kiezen in een heel andere stad dan Den Haag, bijvoorbeeld omdat ze elders gaan studeren of werken.”

Het voordeel van de transitiepolikliniek is dat de overstap op een meer geborgen manier wordt gemaakt, waardoor er een goede overdracht plaatsvindt en tieners met diabetes langzaam kunnen wennen aan hun leven als volwassene met diabetes, waarbij onder andere het nemen van meer verantwoordelijkheid voor het eigen ziekteproces meer op de voorgrond staat.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter