Nieuws
De vondst van de week (2): een grape

In de tweede aflevering van de serie over vondsten uit de bodem van onze gemeente schenken we aandacht aan een van de meest verbreide huishoudelijke artikelen: de kookpot. Je vindt ze over de hele wereld en ze zijn van alle tijden. Er zijn bij opgravingen in Voorburg en Leidschendam dan ook duizenden fragmenten van kookpotten gevonden.

De afgebeeld kookpot is een grape. Het is een kookpot van aardewerk met drie poten. De grape werd gebruikt in of boven het open haardvuur. Dankzij de drie poten kon hij stabiel in het vuur staan. Vaak is de onderkant van de pot daardoor beroet.

Goede dingen werden vroeger nooit weggegooid. Vandaar dat er zelden complete grapen worden gevonden. Wel zijn van sommige potten zoveel bijpassende scherven opgegraven, dat er naderhand een complete pot van kon worden gemaakt.

Aan de vorm van de grape is te zien, wanneer hij ongeveer gemaakt is. Dat komt omdat de grape tussen de 15e en de18e eeuw van vorm is veranderd. De pot was aanvankelijk bol, werd daarna geknikt en tenslotte cilindervormig. De afgebeelde grape dateert uit het eind van de 16e of de eerste helft van de 17e eeuw.

Deze grape is gemaakt van roodbakkende klei, dat hier in de buurt te vinden is. Hij is dus waarschijnlijk door een lokale pottenbakker gemaakt. Er worden ook wel grapen van witbakkende klei gevonden. Die komen echter van elders waar die klei wel voorkomt of ze zijn door een lokale pottenbakker gemaakt met aangevoerde klei. (Beeld en tekst: Wim van Horssen)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter