Activiteiten
Huygensmuseum presenteert planning

Het Huygensmuseum presenteert een gevarieerd tentoonstellingsprogramma voor 2023. In het najaar zal de grote expositie Met Huygens aan tafel openen in beide locaties van het museum: Huygens Hofwijck en Swaensteyn. Eind januari start de overzichtstentoonstelling Een Andere Wereld van Rik van Iperen in Swaensteyn. Ook komt er meer aandacht voor prinses Marianne en archeologie. In Hofwijck opent in maart een presentatie rondom de bijzondere ontdekking van een voorheen onbekend portret van Constantijn Huygens.

In 2023 zal het nieuwe Huygensmuseum – bestaande uit Hofwijck en Swaensteyn – goed zichtbaar worden voor het publiek. Het Huygensmuseum wordt hét historische museum waar je met de nieuwsgierige blik van Constantijn en Christiaan Huygens mee wordt genomen in de Nederlandse geschiedenis – van de Romeinen tot nu.

Het museum bestaat uit twee locaties: de 17e-eeuwse buitenplaats Hofwijck en de museale locatie Swaensteyn. De hoofdthema’s van het Huygensmuseum zijn de drie belangrijkste onderwerpen uit de lokale geschiedenis: Constantijn & Christiaan Huygens, Forum Hadriani en prinses Marianne. In de loop van het jaar wordt de vernieuwde museumwebsite gelanceerd. Met één herkenbare naam – Huygensmuseum – verwacht het museum zich beter te kunnen positioneren in het Nederlandse museumlandschap.

Het tentoonstellingsjaar gaat in Swaensteyn van start met de overzichtstentoonstelling Een Andere Wereld van de Voorburgse kunstenaar Rik van Iperen (28 januari – 7 mei). De selectie van twintig schilderijen vormen de neerslag van zijn levenslange zoektocht naar ‘Een Andere Wereld’. Later in het jaar zal in Swaensteyn de presentatie van prinses Marianne worden versterkt. Ook komt in de vaste collectie én programmering meer focus te liggen op de Romeinen en archeologie.

In Hofwijck opent in maart een toonstelling rondom de recente ontdekking van een portret van Constantijn Huygens door Nicolaes Maes. Het Huygensmuseum is vereerd dat de eigenaar van het portret het schilderij in langdurig bruikleen heeft gegeven. Constantijn liet uitzonderlijk veel portretten van zichzelf maken. Voorbeelden hangen in grote musea als het Rijksmuseum, Mauritshuis en de National Gallery.

In het najaar opent de tentoonstelling Met Huygens aan tafel in beide locaties van het Huygensmuseum. Deze tentoonstelling gaat over eetcultuur in de 17e eeuw. In Hofwijck beleeft de bezoeker hoe Constantijn en Christiaan Huygens aten en dronken op de buitenplaats; Swaensteyn duikt in de context en symboliek rond voedsel in de 17e eeuw.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter