Activiteiten
De Koning bakt een huis in Ludens

Dit is het programma  voor de komende tijd van Theater Ludens, Burg. Feithplein 95, 2273 BW Voorburg. Telefoon 070  –  387 1168: alleen tijdens openingstijden van de kassa. Kassa geopend: zaterdagmiddag tussen 14.00 – 16.00 uur. En één uur voor een voorstelling.

Donderdag 12 januari: Filmhuis / The Hours (Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk 2002). Aanvangstijd 14.00 uur. Toegangsprijs film met inleiding € 12,50, film alleen € 9,00.

De introductie/lezing wordt gehouden door Anne Marie Boorsma, kunsthistorica.Als u deze introductie/lezing bijwoont, krijgt u meer inzicht in de film. Anne-Marie attendeert u op feiten die u normaliter (misschien) niet opgevallen zouden zijn. En nu tijdens het bekijken van de film denkt u o ja, dat werd al verteld. Drama van Stephen Daldry. Met o.a. Nicole Kidman, Meryl Streep, Julianne Moore, Stephen Dillane en Miranda Richardson. Ode aan Virginia Woolf met drie personages die verbonden zijn met Woolfs roman ‘Mrs. Dalloway’.

Kidman speelt Woolf zelf, die in de jaren twintig tijdens het schrijven geteisterd wordt door depressie. Moore speelt huisvrouw Laura, die zich in de jaren vijftig gewurgd voelt door het maatschappelijke keurslijf en zich herkent in Woolfs boek. En Streep speelt Clarissa Vaughn; zij is direct geënt op Clarissa Dalloway, die twijfelt aan haar levenskeuzes. De constructies en verwijzingen mogen gecompliceerd lijken, toch brengt The Hours diepe menselijkheid schijnbaar simpel boven.

Donderdag 12 januari: Filmhuis / The Northman (Verenigde Staten 2022). Aanvangstijd 20.00 uur. Toegangsprijs € 9,00.

Thriller van Robert Eggers. Met o.a. Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy en Ethan Hawke. ‘Wreek vader, red moeder, dood Fjölnir!’ Dat is de simpele opdracht die de jonge Vikingprins Amleth zichzelf geeft wanneer hij als tiener ziet hoe zijn vader vermoord wordt door diens halfbroer Fjölnir. Jaren later, Amleth (Skarsgård) is inmiddels een goedgetrainde ‘berserker’, krijgt hij eindelijk de kans zijn plannen uit te voeren. Barokke verfilming van beroemd Noors heldenverhaal, dat zich afspeelt in de 10de eeuw en de inspiratie vormde voor onder meer Shakespeare’s Hamlet. The Northman is vaak over de top, maar visueel indrukwekkend en ondanks de ruim twee uur geen seconde te lang.

Vrijdag 13 januari: Concert /  Ben van den Dungen Quartet /  Tribute to John Coltrane. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 17,50.

Het Ben van den Dungen Quartet brengt een hommage aan de legendarische saxofonist John Coltrane en zijn muziek. John Coltrane, ook wel bekend als ‘Trane’ geldt als een van de meest invloedrijke tenor saxofonisten aller tijden. Trane werd bekend tijdens zijn periode bij Miles Davis en nam met deze groep de million bestseller ‘Kind of Blue’ op. Zijn eerste soloprojecten sloegen in als een bom. De  LP’s ‘Blue Trane’ en ‘Giant Steps’ verwonderden vriend en vijand en waren vanaf de release van de opnames al een klassieker.

In de jaren zestig formeerde Trane zijn nieuwe kwartet en sloeg hij een nieuwe muzikale weg in. Dit kwartet veranderde de jazzmuziek van de jaren zestig onmiddellijk. De moderne jazz was geboren met beroemde albums als  ’Impressions’ en ‘Love Supreme’.

Ben begon zijn concertcarrière al in het begin van de 80-er jaren. Sindsdien heeft hij, met verschillende groepen, zo’n 6000 concerten in 70 verschillende landen gegeven en  speelt  hij  op meer dan 80 cd’s. In het najaar van 2013 kwam van deze groep het eerste album ‘Ciao City’ uit.  Het tweede album verscheen in oktober 2014. Dit album was in mei 2014 live opgenomen in  Cafe  Central in Madrid. Daarover schreef Trouw: ‘Zijn spel heeft een bezieling die je in de hedendaagse jazz helaas te weinig tegenkomt.’ In 2016-2017  tourde  Ben met het programma ‘Blue Note’ door de Nederlandse theaters, in 2018 door  Zuid-Amerika, Korea en Polen en in 2019 bracht Ben een nieuw album uit genaamd ’2Sessions’.

Zaterdag 14 januari: Concert / Flip Noorman / Flip Noorman Zingt Tom Waits. Aanvangstijd 20.30 uur.  Toegangsprijs €  20,50.

‘Tom Waits heeft een stem die klinkt alsof hij geweekt is in een vat bourbon, maandenlang uitwaaide in een rokerij en dan naar buiten is gebracht om met een wagen te overrijden.’ (Daniel Durchholz).  Flip Noorman: ‘Uitdaging geaccepteerd’. In de afgelopen jaren bouwde Flip met zijn band de Noormannen gestaag een reputatie op als vreemde eend in de bijt: creatieve arrangementen, scherpe, soms vervreemdende teksten, hele stukken onheilspellend spoken word. Ja, als je ze dan toch ergens mee moest vergelijken: Tom Waits.

Het was dan ook wachten tot Noorman na zijn succesvolle tournee met het werk van Leonard Cohen zijn andere grote held terug naar Nederland zou brengen. Flip Noorman zingt Tom Waits (in het Nederlands) wordt een avond waar Noorman op zijn eigenzinnige manier de dronken pianoballades en het dumporkest naar het theater brengt. Hij bewees al een begenadigd vertaler van het werk Cohen te zijn; in dit programma doet hij er nog een schepje bovenop en zal alles in het Nederlands te horen zijn.

Zondag 15 januari: Jeugd / De witte pomp / De koning bakt een huis 2+. Aanvangstijd 11.00 uur. Toegangsprijs € 10,00.

‘De koning bakt een huis’ is een kleine, poëtische voorstelling over jezelf durven zijn. Over bang zijn en durven. Over je verstoppen en tóch te voorschijn komen. Over grote thema’s op een kleine schaal. Met één poppenspeler en één muzikant.

Blootpad is een verlegen dier en altijd thuis. Hij draait potten en vazen van klei die hij in zijn kelder onder zijn huisje opgraaft. Nooit komt hij buiten de deur.  Op een dag ligt er een brief op de deurmat. Olifant is jarig en Blootpad mag net als alle andere dieren op zijn feestje komen. Deze brief maakt Blootpad heel onrustig en uit paniek frommelt hij de brief op en gooit hem weg.  Ondertussen is het feest in volle gang, alle dieren zingen uit volle borst. Totdat Olifant ontdekt dat Blootpad er niet is. Hij is diep beledigd en dendert naar het huis van Blootpad: ”Waarom ben je niet op mijn feest?” Blootpad stottert: “Ik voel me zo bloot.” Dat begrijpt Olifant, hij heeft medelijden met hem, pakt de klei en begint te kneden.

De koning bakt een huis is gebaseerd op het kinderboek ‘De Koning bakt een huis’ van illustratrice Annemarie van Haeringen.

Donderdag 19 januari: Lunchconcert / Aluné Ensemble. Aanvangstijd 12.30 uur. Toegangsprijs € 8,50.

Aluné Ensemble is een nieuw ensemble gevestigd in Rotterdam en opgericht door David Vaamonde López (piano), Isabel Junquera Benítez (klarinet) en Carlos Maldonado Carnicer (cello), drie jonge Spaanse musici. Hun repertoire omvat klassieke en hedendaagse meesterwerken voor verschillende bezettingen, evenals stukken uit andere genres.  Voor het lunchconcert in Theater Ludens staan in ieder geval het bekende klarinettrio van Johannes Brahms en de populaire Fantasy Trio van de Pools-Amerikaanse componist Robert Muczynsky op het programma.

Vrijdag 20 januari: Cabaret / Kasper van der Laan /  Warm (try out). Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 19,00. 

Is het cool, chill, fresh of hot? Het is Warm, de nieuwe voorstelling van Kasper van der Laan.  Kasper van der Laan gooide hoge ogen met zijn bejubelde debuutvoorstelling 1 Kilo. ‘Kasper van der Laan fascineert oneindig’ schreef de NRC in een vijfsterrenrecensie. ‘Een natuurtalent’ voegde AD daaraantoe met ook vijf sterren. De Volkskrant vatte het samen met ‘dé debutant van het jaar’ en vier sterren. Kasper blijft aanstormen en is ongekend grappig. Kasper gaat nooit meer weg. Ontdek deze unieke cabaretier.  Absurd, onvoorspelbaar, ontwapenend en hilarisch (en sexy).

Kasper van der Laan werd in 2020 genomineerd voor de Neerlands Hoop voor zijn voorstelling 1 Kilo, hij werd door de Volkskrant verkozen tot hét comedytalent van 2019, hij was de publiekswinnaar van het Leids Cabaret Festival 2018 en is lid van Comedytrain.

Zaterdag 21 januari: Concert / Quatro Ventos / Fado mundo. Aanvangstijd 20.30 uur. Toegangsprijs € 18,00.

De Portugese zanger en gitarist Emanuel Pessanha is sinds twintig jaar de voorman van het ijzersterke fadokwartet Quatro Ventos. Om te laten zien dat de fado veel meer is dan alleen een Portugees muziekgenre, brengt de groep in ‘Fado mundo’ een verrassende selectie Portugese versies van liedjes uit alle windstreken, eh… uit quatro ventos dus. Hierbij valt te denken aan fado-arrangementen van nummers van onder meer Ramses Shaffy, Sting, Charles Aznavour en Jacques Brel. Daarnaast spelen de mannen de in hun ogen mooiste fado’s die ooit zijn geschreven.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter