Nieuws
Gemeente gratis actief voor commercieel bedrijf

De gemeente is om niet actief voor het Regionaal energieloket (REL), een commercieel bedrijf uit Amsterdam. Inwoners krijgen van de gemeente een brief waarin zij worden opgeroepen deel te nemen aan een collectieve inkoopactie voor zonnepanelen van REL. De brief, die is verstuurd in een envelop van de gemeente, is getooid met het gemeentewapen en getekend door de gemeentelijke programmamanager duurzaamheid. Er wordt ook een informatiebijeenkomst aangekondigd.

Een woordvoerster van B&W laat desgevraagd weten: ‘De gemeente is wettelijk verplicht om inwoners een energieloket aan te bieden. Voorheen was dit de WoonWijzerWinkel. In 2021 heeft de gemeente samen met de gemeenten Westland, Midden-Delfland, Capelle aan den IJssel en Pijnacker-Nootdorp een aanbesteding gedaan voor de functie van het energieloket. Dit was een Europese aanbesteding, waarvoor meerdere partijen zich hebben ingeschreven. REL heeft deze aanbesteding gewonnen omdat zij het beste aanbod hadden’.

‘REL biedt – naast een basis loketfunctie – ook andere activiteiten aan, zoals een collectieve inkoopactie waar wij als gemeente gebruik van maken. Er is dus een samenwerking tussen het REL en de gemeente. De gemeente betaalt een jaarlijkse bijdrage voor de basis loketfunctie die het REL vervult. Daarnaast heeft de gemeente het REL ingeschakeld voor het opzetten van inkoopacties. Het doel van deze acties is om het voor inwoners eenvoudiger en gemakkelijker te maken om te verduurzamen’.

Op de vraag waarom de gemeente promotie maakt voor REL en wat het bedrijf de gemeente daarvoor betaalt luidt de reactie: ‘Het REL is het gemeentelijk energieloket en daarom verwijst de gemeente inwoners naar het REL en maken we ook promotie voor de loketfunctie en de inkoopacties’.

‘De inkoopacties voert het REL uit in opdracht van de gemeente ter ondersteuning van onze inwoners. Naast de inkoopacties kunnen inwoners bij het REL terecht met vragen over verduurzaming van hun huis’.

‘De uitnodiging voor de inkoopacties zijn verstuurd door de gemeente op gemeentelijk briefpapier en het REL voert de inkoopacties uit namens de gemeente. Het REL werkt dus voor de gemeente. Het REL betaalt de gemeente niet voor het uitvoeren van de inkoopacties of voor het maken van promotie’.

Eigenaar van REL is Bleeve b.v. waaronder niet alleen energieloket b.v. valt maar ook energieloket projecten b.v., REL backoffice b.v. en Greenhome b.v..

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter