Nieuws
Stadsbeheer wil gemeente groener en biodivers
Stadsbeheer meldt: ‘Om de gemeente groener en meer biodivers te maken, zijn er eind december op de Raadhuisweide (het park rondom het raadhuis in Leidschendam) een flinke hoeveelheid bollen de grond ingegaan. Deze zijn machinaal met een kleine trekker geplant. De Raadhuisweide bestaat grotendeels uit gazon met bomen. Diverse delen van dit gazon hebben een functie als speelplek, hondenlosloopveld of voetbalveld. Maar er waren ook delen die geen duidelijke functie hadden, die wel intensief als gazon gemaaid werden.
De natuurwaarde oftewel de mate van biodiversiteit is op zo’n intensief gemaaid gazon vrij laag. Daarom zijn hier nu diverse soorten bollen zoals sneeuwklokjes, krokussen en narcissen aangeplant, zodat er van februari tot in april hier bloemen bloeien en kleur aanwezig is. Deze bollen kunnen zich ook uitzaaien zodat ze ook op andere plekken terecht kunnen komen.
Doordat hier nu bollen geplant zijn, moet ook het maaibeheer aangepast worden. De eerste maaibeurt zal nu pas eind mei begin juni plaats vinden, als het blad van de bollen is afgestorven en alle energie uit dit blad weer in de bloembol is teruggetrokken. Minder maaien is sowieso ook goed voor de bomen die hier staan. Maaimachines verdichten namelijk de bodem, waardoor het bodemleven ook achteruitgaat. Dit bodemleven is weer belangrijk voor gezonde grond, zodat de bomen hier goed kunnen groeien.
Ook op andere plekken in de gemeente zullen we komende jaren weer dit soort mooie acties starten, om de biodiversiteit te vergroten en de stad weerbaarder te maken tegen het veranderende klimaat. Dit kan zijn in de vorm van het vervangen van bestrating door groen, het planten van bloembollen, het omvormen van gazon naar bloemrijk grasland of het aanbrengen van inheemse struikbeplanting. Zo proberen we onze gemeente groener te maken. En het oog wil ook wel wat. Nog heel even geduld en de bolletjes zullen uit gaan komen’. (foto Stadsbeheer)
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter