Nieuws
Klankbordgroep moet jongerenflat ‘redden’

Een in te stellen klankbordgroep moet de bouw van de omstreden jongerenflat Vlietweg 3 ‘redden’. Omwonenden hebben nu grote bezwaren tegen de bouw door Wibaut projectontwikkeling.

Medio van dit jaar zou er op basis van de burgerparticipatie een definitief ontwerp voor de flat met 138 appartementen moeten liggen. Na een wijziging van het bestemmingsplan en het afgeven van een omgevingsvergunning zou medio 2024 met de bouw gestart moeten worden.

Dat werd gisteravond duidelijk tijdens een informatieavond over het project. Omwonenden hebben bezwaren tegen de bouwhoogte (18 meter) en de omvang van de flat. Zij vrezen verder overlast, verkeersdrukte en parkeerproblemen.

Zijdens de ontwikkelaar en zijn team wordt de klankbordgroep als een laatste poging gezien tot een vergelijk met de buurt te komen. Een vermindering van het aantal appartementen is daarbij niet aan de orde.

Wel wordt bekeken of het gebouw aan de zijde van de rotonde Nieuwstraat, Delftsekade, Vlietweg ingekort kan worden. Ook zouden de parkeerplaatsen op de begane grond onder de woningen kunnen verdwijnen. De vrijkomende ruimte zou dan anderszins benut kunnen worden.

De parkeerplaatsen zouden achter Vlietweg 2 op een apart stuk grond moeten komen. Vlietweg 2 was de vestiging van stadsbeheer. Die is daar weg doch het pand staat er nog. De gemeente heeft geen plan tot herontwikkeling. Wel zouden er op de grasstrook achter en naast het pand parkeerplaatsen kunnen komen. Daarmee zou ook de parkeeroverlast voor de buurt beperkt kunnen worden.

Probleem is dat de grond daar vervuild is. Er stond ooit een gasfabriek. Reiniging van de bodem wordt dan ook noodzakelijk geacht. Dezelfde vervuiling blokkeert het in die richting ‘verbouwen’ van de jongerenflat. Ondergronds zit er bovendien een damwand die de vervuiling ter plekke houdt.

Aan de gedachte hoogte van de jongerenflat wil Wibaut niet tornen ondanks klachten over de schaduwwerking van omwonenden aan de Nieuwstraat. Die schaduw treedt alleen in bepaalde jaargetijden op en dan nog na 18.00 uur, zo wordt gesteld. Het verlagen van het gebouw helpt daarbij niet want de bovenste etage springt al in.

Wibaut wil bij omwonenden raad inwinnen en hulp zoeken om zo tot een vergelijk te kunnen komen. Lukt dat niet dan zal de gemeenteraad een knoop moeten doorhakken.

Voor de woningen in de flat hebben zich al ruim 1900 jongeren gemeld. Gemikt wordt op jongeren tussen 18 en 18 jaar. Die zouden er maximaal vijf jaar een appartement kunnen huren. Volgens de Actiegroep Vlietweg 3 is de huur nu gezet op 640 euro per maand voor 25 vierkante meter. Waar de jongeren na vijf jaar heen moeten is onbekend. (illustratie Actiegroep Vlietweg 3)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter