Nieuws
Nieuwe start voor Huize Bijdorp

De zusters van de Congregatie van de H. Catharina van Siëna in Voorschoten hebben na 146 jaar Huize Bijdorp, Veurseweg 3, overgedragen aan erfpachter De Vrije Blick Vastgoed Coöperatief. Dat maakt de weg vrij voor herontwikkeling door Citybeats.

,,We dragen ons religieus erfgoed over in de overtuiging dat ons gedachtegoed van gezamenlijkheid, naastenliefde en gastvrijheid samen met de natuurhistorische waarde van Huize Bijdorp gewaarborgd blijven”, zegt Overste en Zuster Regina. ,,Deze historische buitenplaats, tussen de Veurseweg en de Vliet, is straks voor iedereen toegankelijk. Een baken van rust, zingeving en spiritualiteit. De aandacht voor zorg en onderwijs blijft, want veel zusters hebben zelf les gegeven en gewerkt in de verpleging. Na bijna anderhalve eeuw is dit het eind van een tijdperk, maar ook het begin van een duurzame toekomst en een mooie samenwerking met De Vrije Blick en ontwikkelaar Citybeats. Ze hebben de opgave voor Huize Bijdorp goed begrepen, zijn maatschappelijk betrokken en respecteren het gedachtengoed van de zusters.”

De Congregatie in Huize Bijdorp neemt geen nieuwe zusters meer aan en wordt steeds kleiner door het overlijden van haar leden. Er zijn nu nog 27 zusters en vijf paters variërend in de leeftijd van 67 tot 106 jaar. De Congregatie wil op Huize Bijdorp blijven totdat de laatste zuster overlijdt. ,,Nu de zusters en paters op leeftijd komen vinden ze het tijd hun nalatenschap, levenswijsheden en toekomstvisie over te dragen aan volgende generaties”, vertelt Rob Vester van Citybeats. ,,Wij beschouwen het als een eer om daaraan bij te dragen.”

Buitenplaats Huize Bijdorp is een landgoed met een moestuin, boomgaard, gras- en hooilanden, hakhoutwallen, parkbos, kapel en een begraafplaats. Huize Bijdorp blijft een groene oase voor ontspanning, bezinning en zingeving. Een plek waar men weg van de hectiek tot rust komt. Een geborgen omgeving waar iedereen zich thuis en welkom kan voelen en waar kwetsbaren beschermd kunnen wonen. Er liggen plannen voor woningen, ruimte voor dagbesteding en onderwijs, horeca in de Orangerie en de verkoop van lokale, ambachtelijke en eerlijk producten.

De zusters houden gedurende het proces van herontwikkeling een belangrijke stem. De Vrije Blick Vastgoed Coöperatief, Citybeats en Woningbouwvereniging De Sleutels, als beoogd afnemer van te realiseren sociale huurwoningen, werken in nauw overleg met de zusters. Partners zijn verder Stichting Marente als zorgverlener voor het verpleeghuisgedeelte en Paul en Marlies van der Kooij die sinds 2013 de boerderij, het grasland en het hooiland beheren. (foto Marente)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter