Nieuws
De vondst van de week (3): een kachelpan

In de loop van de 18e eeuw verscheen het gemetselde of ijzeren fornuis in de keuken en daarmee een nieuw type kookpot. De grape met zijn drie poten, waarover het in de vorige aflevering ging, werd vervangen door een kachelpan met een vlakke bodem. Wanneer je stukken van een kachelpan in een afvalkuil vindt, dan weet je dus dat die kuil tot in de 18e eeuw in gebruik is geweest.

Bij een opgraving ter hoogte van Herenstraat 1 zijn in 1996/1997 bijna dertig fragmenten van kachelpannen gevonden. De meeste hiervan zijn van roodbakkend aardewerk. De paar witbakkende zijn geïmporteerd uit Duitsland. Het gaat bij die laatste om zogenaamde Frankfurter waar. Ze zijn alleen van binnen geglazuurd en hebben aan de buitenkant onder de rand een of twee zwarte lijnen. Verder zijn ze aan de binnenkant voorzien van een rand voor het plaatsen van een deksel.

De Frankfurter waar werd vanaf het midden van de 18e eeuw gemaakt in het Midden-Rijngebied (rond de rivier de Main). Het aardewerk dankt zijn naam aan het feit dat het via Frankfurt werd geëxporteerd. Het was een goedkoop product, dat ook op goedkope wijze stroomafwaarts werd verscheept, namelijk als bijlading van partijen eikenhout. De potten werden ook goedkoop gedistribueerd: ze werden niet in reguliere winkels verkocht, maar als ‘losse’ handel’ op markten en kermissen.(Beeld en tekst: Wim van Horssen, lucus@live.nl, www.awlv.nl)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter