Activiteiten
Band tussen Duivenvoorde en koningshuis

Dit jaar kleurt Kasteel Duivenvoorde Oranje. De families die op het kasteel en landgoed woonden hebben eeuwenlang een bijzondere en innige band gehad met het Huis van Oranje en Oranje-Nassau. Zij vochten aan de kant van de Oranjes, dienden in hoge politieke ambten of waren kamerheer of hofdame voor de opeenvolgende koningen en koninginnen.

In 2023 is het 10 jaar geleden dat de inhuldiging van koning Willem-Alexander plaatsvond, een uitgelezen moment om dit bijzondere verhaal te vertellen in de tentoonstelling Franje & Oranje. Aan de hand van meer dan honderd persoonlijke objecten uit de collectie van Duivenvoorde en een aantal bijzondere koninklijke bruiklenen ervaart de bezoeker de intieme band tussen Duivenvoorde en Oranje. Dat kan vanaf 7 april.

In de tentoonstelling is een groot aantal voorwerpen uit eigen collectie te zien die het verhaal van Duivenvoorde en Oranje vertellen: van de geuzenpenning van Arent VII van Wassenaer (1528- 1599) tot het originele jagermeesterkostuum van Willem A.A.J. baron Schimmelpenninck van der Oye uit 1917. Daarnaast prachtige hofjaponnen die door de dames uit de families van Duivenvoorde werden gedragen tijdens koninklijke ontvangsten, gecombineerd met foto’s enbrieven uit de collectie. Ook persoonlijke cadeaus die de familie ontving van de Oranjes zij n te zien.

Zo kregen Arent IX van Wassenaer en Anna Margaretha Bentinck bij hun huwelijk in 1701 van stadhouder-koning Willem III twee massiefzilveren vuurbokken voor de haard met hun alliantiewapen (de familiewapens van de man en vrouw samengevoegd). De koninginnen Wilhelmina (1898-1948) en Juliana (1948-1980) schonken een prachtige broche en ring aan Ludolphine Henriette barones Schimmelpenninck van der Oye.

De banden tussen de Oranjes en Duivenvoorde gaan heel ver terug. De 16de-eeuwse bewoner Arent VII van Wassenaer vocht als watergeus aan de zijde van Willem van Oranje tijdens de Nederlandse Opstand en zijn zoon Johan van Wassenaer was, als vriend van prins Maurits, betrokken bij de executie van Johan van Oldenbarnevelt in 1619, waarover bijzondere correspondentie te zien is. Vele hofdames, kamerheren en ander koninklijk personeel waren afkomstig van kasteel Duivenvoorde. De nauwe band zorgde ervoor dat er een groot vertrouwen was en deze band hield tot ver in de twintigste eeuw stand. Hendricus Adolphus Steengracht was kamerheer in buitengewone dienst bij koning Willem III (1849-1890) en Willem A.A.J. baron Schimmelpenninckvan der Oye, zijn zoon, was decennia lang jagermeester onder de koninginnen Wilhelmina en Juliana.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter