Activiteiten
Nationale Tuinvogeltelling: Telt u mee?
Komende vrijdag, zaterdag en zondag 27, 28 en 29 januari vindt de Nationale Tuinvogeltelling plaats. Vorig jaar werden de koolmees, kauw en houtduif het meeste geteld in onze gemeente. In de landelijk telling waren dat de huismus, koolmees en merel. Telt u dit jaar ook (weer) mee?

De telling levert een momentopname van de aantallen vogels die in Nederlandse tuinen aanwezig zijn. Daarmee is, in combinatie met de resultaten van andere tellingen, te zien hoe de vogels in onze tuinen zich ontwikkelen. Met die informatie kunnen vogels beter geholpen en beschermd worden.

Volgens de gegevens op de website van Vogelbescherming Nederland hebben vorig jaar 640 inwoners in Leidschendam-Voorburg meegeteld, en zijn 8688 vogels geteld. De koolmees is het meest geteld: 1169 keer. De kauw staat met 967 keer geteld te zijn op nummer 2 en de houtduif op nummer 3. Die is 808 keer geteld. In de landelijke telling van vorig jaar staat de huismus 1, de koolmees 2 en de merel 3.

Het is leuk én makkelijk om mee te doen: tel 1 keer een half uur de vogels in uw tuin of op uw balkon. Vliegen de vogels alleen maar over uw tuin? Die tellen niet mee. Noteer alle waarnemingen van een soort. Geef alleen het hoogste aantal door van een soort die u tegelijk hebt gezien. Dus: ziet u in uw tel-halfuur 3 koolmezen tegelijk en even later 5 koolmezen? Dan geeft u door: 5 koolmezen. Uw telling geeft u uiterlijk maandag 30 januari vóór 12:00 uur door via een telformulier.

Het formulier en meer uitleg en informatie vindt u op de website van de Nationale Tuinvogeltelling De Nationale Tuinvogeltelling wordt georganiseerd door Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter