Nieuws
Stikstofprobleem zorgt voor vertraging

Er moet een nieuwe stikstofberekening gemaakt worden voor de sloop van het leegstaande kantoorgebouw Damsigt en de daar geplande nieuwbouw. De vaststelling van een bestemmingsplan moet daarop wachten. Dat heeft een woordvoerster van B&W desgevraagd laten weten. Ter plekke zijn 295 nieuwe appartementen voorzien.

In 2022 bepaalde de Raad van State dat ook stikstofuitstoot tijdens de bouw berekend moest worden. Een daarvoor geldende vrijstelling verviel. De stikstofuitstoot in nabij gelegen natuurgebieden mag niet toenemen.

Den Haag maakte eerder bekend dat er voor de bouw van 22.000 woningen nader onderzoek nodig is door de uitspraak; 800 lopende bouwaanvragen dienen herzien te worden; de vergunningprocedure voor 2700 woningen gaat langer duren.

Concrete getallen kan de gemeente niet noemen, aldus de woordvoerster. ‘Een heel aantal projecten zit op dit moment nog in een voorbereidende fase, waarbij er nog geen definitieve programma’s zijn bepaald. Hiervan kunnen we daarom nog geen exacte concrete aantallen over woningen, vergunningen en evt. vertraging geven’.

‘In het algemeen kunnen we op dit moment al wel stellen dat het overgrote deel van deze projecten van beperkte omvang is, zodat verwacht mag worden dat de nieuwe rekenregels voor stikstof voor deze projecten geen onoplosbaar probleem gaat vormen’.

‘Voor KPP deellocatie 3A (kantoorgebouw Damsigt, red.) moet wel een nieuwe stikstofberekening gemaakt worden voordat het bestemmingsplan kan worden vastgesteld. Voor het relatief omvangrijke plan Overgoo is stikstof uiteraard ook een aandachtspunt, maar dit levert op dit moment geen (plannings)probleem op’.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter