Nieuws
De vondst van de week (4): een Jydepot

Zowel in Voorburg als in Leidschendam zijn bij opgravingen door de archeologische werkgroep stukken van primitieve, gitzwarte kookpotten gevonden. Deze Jydepotten of Jutse potten zijn in Denemarken gemaakt op prehistorische wijze, dus zonder draaischijf, waardoor ze niet altijd even symmetrisch zijn. Zo zit op de afgebeelde pot het oor scheef.

Na het vormen werden de potten gepolijst met een steentje. Daarna werden ze reducerend gebakken, dat wil zeggen zonder toevoeging van zuurstof, waardoor de zwarte kleur ontstond.

De vervaardiging van Jydepotten was in Denemarken een zomeractiviteit van de vrouwen op het platteland. Het Deense aardewerk komt met name voor in de vorm van grapen (kookpotten) met twee of drie puntige oren, kommen en potten.

De Jydepotten verschijnen in Nederland vanaf ongeveer 1575 en verdwijnen na 1900. De toptijd van de import van dit aardewerk ligt in de 17e en 18e eeuw. In die periode was er vanuit Nederland intensieve handel op de Oostzee en werden de potten mogelijk meegevoerd als ballast of bijlading door schepen die bijvoorbeeld gedroogde vis uit Denemarken aanvoerden. (Beeld en tekst: Wim van Horssen, lucus@live.nl, www.awlv.nl).

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter