Nieuws
Dementie treft 1 op de 10 Zuid-Hollandse senioren in 2050

Momenteel heeft 1 op de 14 senioren in Zuid-Holland dementie. Dat aantal zal in de toekomst alleen maar toenemen. Het aantal 65-plussers met de hersenziekte in Zuid-Holland zal in 2050 namelijk oplopen tot ruim 1 op de 10. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Zuster Jansen op basis van data van Alzheimer Nederland, Kenniscentrum Vektis en het CBS.

Over iets minder dan 30 jaar zal naar verwachting 1 op de 10 senioren in Zuid-Holland kampen met dementie. Dit aantal is in verhouding gelijk aan het landelijk gemiddelde van 1 op de 10 senioren. Het gaat dan om ruim 106.000 senioren die naarmate de dementie verder vordert, erg intensieve zorg nodig zullen hebben. Een groot verschil vergeleken met het huidige aantal senioren met dementie in de provincie: 50.000. De provincie staat daarom voor een enorme uitdaging.

In het onderzoek wordt het aantal senioren met dementie ook geschat per gemeente. Lokaal zijn er grote verschillen. Voor de gemeenten Goeree-Overflakkee, Wassenaar en Westvoorne worden de minst positieve voorspellingen gedaan. Mede door vergrijzing is hier naar verwachting 1 op de 8 senioren dementerend in 2050. Aan de andere kant staan Hendrik-Ido-Ambacht, Kaag en Braassem en Waddinxveen. In deze gemeente zal 1 op de 13 inwoners van 65 jaar en ouder kampen met dementie in 2050. Leidschendam-Voorburg ‘scoort’ 1 op de 9 senioren met dementie.  Voor het volledige onderzoek zie https://www.zusterjansen.nl/blog/onderzoek-dementie/

Zuster Jansen is een particuliere thuiszorgorganisatie die door heel Nederland actief is.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter