Nieuws
Haaglanden: 74.445 woningen erbij

De regio Haaglanden, waaronder Leidschendam-Voorburg, moet tussen nu en 2030 74.445 nieuwe woningen realiseren. Leidschendam-Voorburg moet er daarvan zeker 2262 opleveren. Dat staat in de Regionale realisatieagenda Wonen Haaglanden die Gedeputeerde Staten hebben gepubliceerd.

De agenda maakt deel uit van een afspraak tussen de provincie en de rijksoverheid om tussen nu en 2030 235.460 nieuwe woningen te bouwen waarvan twee derde in de sectoren sociale huur, middenhuur (700 tot 1000 euro per maand) en betaalbare koop (tot 355.000 euro); de ‘betaalbare’ sector.

Binnen het totaal gaat het dan om 30 procent sociale huur, 18 procent middenhuur en 18 procent betaalbare koop.

Van de 2262 woningen in Leidschendam-Voorburg vallen er 599 in de sector sociale huur, 312 middenhuur en 53 betaalbare koop. Daarmee zit 43 procent in de ‘betaalbare’ sector waarvan 26 procent in de sociale huur.

Als bouwlocaties noemt de Regionale realisatieagenda wat betreft Leidschendam-Voorburg: Klein Plaspoelpolder 605 woningen, Overgoo Leidschendam 500, Vlietvoorde (Duivenvoordecorridor) Leidschendam 285, het voormalige CBS-terrein in Voorburg 231 (reeds gerealiseerd), De Star Leidschendam 155, Leytsche Hof Leidschendam 153, Van Ruysdaellaan 41-69 Leidschendam 153, Vlietweg 3 Leidschendam 138.

In de agenda staat dat gemeenten en woningcorporaties te weinig middelen en mogelijkheden hebben betaalbare woningen te realiseren. Er worden knelpunten genoemd die snel opgelost moeten worden:

= stagnatie bij de bouw door oplopende kosten en veranderende regelgeving,

= zachte bouwplannen die hard gemaakt moeten worden,

= het zoeken naar andere financieringsmogelijkheden voor betaalbare woningen,

= de realisatie bouwprojecten met sociale huur door woningcorporaties.

Een versnelling van de woningbouw kan bereikt worden door:

= snellere procedures,

= prioriteit voor projecten die snel en makkelijk te realiseren zijn,

= zorgen voor een voorraad aan harde bouwplannen,

= gebiedsafspraken maken,

= onderzoek naar financieringsmogelijkheden voor woningcorporaties.

Tot 2025 moet ingezet worden op snelheid in procedures en regelingen, er na op een hogere bouwproductie. Vast staat al dat de woningcorporaties in Haaglanden 25.000 extra woningen moeten realiseren voor 2030. Dat is 8000 meer dan eerder (in 2021) was overeen gekomen.

Het aantal in de regio Haaglanden te realiseren woningen (74.445) wordt overigens gedrukt door de sloop van woningen tussen nu en 2030. Dat zijn er ruim 3000. In harde bouwplannen staan nu 23.448 woningen opgenomen, 31 procent van het totaal.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter