Nieuws
Lekker doorfietsen op drukke kruispunten
Op 12 drukke kruispunten in Zuid-Holland zijn vorig jaar detectielussen in het fietspad gelegd. Deze lussen zorgen ervoor dat fietsers lekker kunnen doorfietsen. De lussen zijn in december getest, ze werken goed en de resultaten zijn positief. Daarom gaat de provincie in 2023 op nog eens 19 drukke kruispunten onderzoeken of deze innovatie ook daar toe te passen is.
Een detectielus in het asfalt is een maatregel die ervoor zorgt dat een verkeerslicht de fietser ‘opmerkt’. De detectielus ligt op zo’n 25 meter van de stopstreep, is richtingsgevoelig en ‘weet’ daarom ruim van tevoren dat een fietser het kruispunt nadert, waardoor het verkeerslicht sneller op groen springt. Of wat langer groen blijft, als er nog een volgende fietser nadert. De fietser hoeft zo niet of minder lang te wachten totdat hij het kruispunt kan oversteken. Door deze innovatie toe te passen kunnen fietsers vaak lekker doorfietsen.

De provincie wil het fietsen graag stimuleren. Want fietsen is gezond, goed voor het milieu en zorgt voor minder drukte op de wegen. Het verbeteren van de verkeerssituatie van fietsers op drukke kruispunten draagt daar natuurlijk aan bij. Daarom wil de provincie in 2023 op nog eens 19 kruispunten onderzoeken of het nuttig is daar detectielussen aanleggen. Op deze kruispunten moeten komend jaar de verkeersregelinstallaties namelijk vervangen worden. (foto Provincie ZH)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter