Nieuws
‘Villa Dorrepaal’ in TV-serie over oorlogsjaren
De omgeving van ‘Villa Dorrepaal’, Westvlietweg 115 Leidschendam (Park Leeuwenbergh) is veranderd in een heuse filmset toen er rondom het historische pand opnamen werden gemaakt voor een documentaire over oorlogsheld George Maduro. Die trad kort na de Duitse inval op 10 mei 1940 uiterst moedig op door de vijand, die zich in dit gebouw had verschanst, te omsingelen en gevangen te nemen. Ook tijdens het verdere verloop van de bezetting durfde hij het tegen de Duitsers op te nemen, waarbij hij tenslotte het jonge leven liet. Hij werd slechts 28 jaar.
Maduro’s naam heeft ook nu nog een bekende klank; het miniatuurstadje aan de rand van Scheveningen is naar hem vernoemd. Toch hebben maar weinigen er weet van wie deze dappere landgenoot precies was en hoe hij zich voor onze vrijheid heeft ingezet. Reden te meer om in een van de afleveringen van de televisie-serie ‘Vergeten helden’ aandacht aan George’s leven te schenken. Natuurlijk kan daarin zijn rol bij de verovering van Dorrepaal op de vijandelijke indringers niet onbelicht worden gelaten.
De filmopnamen vonden afgelopen weekeinde, waarbij presentator Jörgen Tjon a Fong de kijker leidde langs de belangrijkste plekken waar Maduro en zijn manschappen actief waren. Om een overzicht van het strijdtoneel te geven, werden er met een drone ook luchtopnamen gemaakt.
De documentaire werd gemaakt door het productiebedrijf Stepping Stones en zal rond 4 mei, als de oorlogsjaren herdacht worden, door omroep MAX op televisie worden uitgezonden. De komende drie maanden zal er in de villa zelf een expositie aan Maduro worden gewijd. De tentoonstelling zal op 24 februari worden geopend en loopt tot 10 mei.
Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter