Mening
U zegt het maar: Morele verplichting

‘Met stijgende verbazing volg ik de berichtgeving op Vlietnieuws over de handelswijze van het college van B&W en de gemeenteraad. Ook in diverse andere lokale en zelfs landelijke media wordt gewag gemaakt van het wanbestuur in Leidschendam-Voorburg.

Met grote regelmaat komt het één na het andere hoofdpijn dossier voorbij. Een lijstje: Schakenbosch; Mall of the Netherlands; het Total gebouw / Klein Plaspoelpolder; bouwplan Diaconessen Ziekenhuis; bebouwing Vlietland; Oranjekwartier Voorburg; financiën; burgerparticipatie; asielzoekers opvang; woningbouw (sociale woningen); vertrouwen in de politiek.

Ik zal er ongetwijfeld een aantal vergeten zijn, maar ik vraag me af: hoe komt dit nu? Is het college van B&W wel integer en transparant naar de gemeenteraad en haar burgers of worden de wethouders niet eerlijk en open ingelicht door de ambtenaren want ik krijg het idee van belangenverstrengeling bij de betrokken personen.

Het heeft er alle schijn van dat de zaken al zijn beklonken voordat de gemeenteraad er iets over mag zeggen. Waardoor de meest vage en ondoorzichtige antwoorden, halve waarheden en voorstellen aan de gemeenteraad worden gepresenteerd.

Het lijkt of de belangen van de projectontwikkelaars vele malen zwaarder wegen dan die van de burgers. Nieuwbouwprojecten bestaan bijna allemaal uit dure koopwoningen, weinig tot geen sociale woningbouw of goedkope woningen voor de middenklasse.

Ik vraagt me af of het college van B&W, de gemeenteraad en het ambtenarenapparaat wel capabel voor hun taak. Er zijn duidelijke tekenen dat dat niet zo is.

Het is zo een aantal gedachten die de revue passeren als ik weer een artikel over het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg lees. Hoe denkt de politiek het vertrouwen van de burgers terug te winnen? Op deze wijze lukt dat absoluut niet. Het is een schande en aanfluiting hoe het gemeentebestuur zaken aanpakt, er doorheen drukt en afraffelt.

Het is triest om te constateren dat het alleen maar korte termijn politiek is en de belangen van derden zwaarder wegen dan die van burgers.

Nee, het is geen morele verplichting maar een formele verplichting van het gemeentebestuur om op een verantwoordelijke en deskundige wijze de belangen serieus af te wegen. Zodat men op een integere wijze verantwoording kan afleggen aan de gemeenteraad en de burgers’.

(Joris van Buren)

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter