Nieuws
Groentip: Het Klein Hoefblad steekt de kop op
Een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ‘Met het naderende voorjaar steken steeds meer bloemetjes van het klein hoefblad hun kopjes boven de grond. Het is een algemene soort die in heel Nederland te vinden is. De eerste exemplaren werden begin deze maand gespot; en inmiddels zijn er al velen bijgekomen. De temperatuur in de eerste maanden van het jaar is sterk bepalend voor de start van het klein hoefblad. Door het zachte weer van de afgelopen weken is ze er dit jaar vroeg bij. Is het geen plaatje? Het klein hoefblad (Tussilago farfara) is een belangrijk plantje voor de insecten die al eind winter/begin voorjaar als eerste actief zijn. Opmerkelijk bij het klein hoefblad is dat eerst de bloemhoofdjes uit de grond komen en pas later de blaadjes verschijnen. Daarom worden ze naaktbloeiers genoemd. Ze bloeien van februari tot en met april. Deze mooie gele bloemetjes leveren nectar voor dagvlinders en is een geschikte drachtplant voor honingbijen, hommels en solitaire bijen. Vroeger werd dit plantje ook gebruikt als geneeskrachtig kruid, in het bijzonder tegen aandoeningen van de ademhalingsorganen en werd daarmee gebruikt tegen de hoest’.
Alle reacties:

3

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter