Nieuws
Carillons voor vrede in Oekraïne

Op 24 februari 2023 is het een jaar geleden dat het Russische leger Oekraïne binnenviel. Tot op de dag van vandaag wordt er gevochten. De impact van deze oorlog is enorm, vooral natuurlijk voor de Oekraïense burgerbevolking van wie velen vluchtten, ook naar Nederland.

Om de Oekraïense vluchtelingen voor wie de oorlog elke dag in hun leven is, juist ook op 24 februari te laten weten dat we met hen meeleven, hebben de stadsbeiaardier van Voorburg, Gerda Peters, en Rotary Voorburg een plan bedacht. In de Oude Kerk te Voorburg in de Herenstraat zal van 19.30 tot 20.00 uur Gerda het carillon bespelen met muziek die past in het thema solidariteit, compassie, vrede en liefde. Vervolgens worden de kerkklokken geluid, zoals op 4 mei, om de slachtoffers van deze oorlog te gedenken. De monumentale kerk zal blauw-geel worden verlicht, de kleuren van de Oekraïnse vlag. Na deze herdenking zal er een speciaal concert in de sfeervolle kerk gegeven worden.

Rotary Voorburg biedt Oekraïense vluchtelingen aan om deze dag in de Oude Kerk te gedenken op de manier waar zij behoefte aan hebben. In de regio Haaglanden zijn honderden Oekraïense vluchtelingen opvangen. Onder andere in Leidschendam-Voorburg, waar op bedrijventerrein Overgoo een locatie is voor langdurig tijdelijke huisvesting van ongeveer 200 Oekraïense vluchtelingen.

Tussen het carillon in de Oude Kerk en Rotary bestaat een bijzondere band. In 2005 schonken de Voorburgse Rotaryclubs een extra basklok aan het carillion, ter gelegenheid van 60 jaar bevrijding en 100 jaar Rotary wereldwijd.

Gerda Peters is één van de vele beiaardiers in Nederland die op speciale momenten speelt. Op 24 februari zullen meer carillons in Nederland aandacht vragen voor de situatie in Oekraïne. Onder meer de carillons in Delft, Voorschoten, Wassenaar en de Grote Kerk in Den Haag hebben toegezegd zich aan te sluiten bij deze actie. Ook het carillon van de Domtoren in Utrecht doet mee, waar dit jaar met een speciaal gecomponeerd muziekstuk het jubileumjaar van Rotary Nederland wordt ingeluid.

De actie vindt ook international navolging. De Rotary in het Poolse Konstancin-Jeziorna (voormalige zusterstad van Leidschendam-Voorburg) doet mee en gaat in Polen meer clubs en carillons enthousiast maken.

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter