Nieuws
Gemeente strijdt tegen laaggeletterdheid
Minder laaggeletterdheid en meer participatie; daarvoor tekende wethouder Jeffrey Keus met collega’s uit vijf andere gemeenten uit de regio een overeenkomst.

Wanneer iemand laaggeletterdheid is, betekent dit dat hij of zij niet voldoende kan lezen, schrijven, rekenen of digitaal kan werken. Daardoor loopt iemand in het dagelijks leven tegen allerlei problemen aan. Laaggeletterden komen bijvoorbeeld moeilijk aan werk, hebben moeite met hun administratie, kunnen rekeningen, brieven van de Belastingdienst of de gemeente niet lezen of slagen er niet goed in de aanwijzingen van een arts, apotheker of andere hulpverlener te volgen. Daardoor hebben ze vaker problemen met financiën of met hun gezondheid.

In Leidschendam-Voorburg is ongeveer 7 procent van de inwoners laaggeletterd. Jeffrey Keus: ,,We willen dat ieder kind in onze gemeente kansrijk en gezond kan opgroeien en dat iedere volwassene gelijke kansen heeft om mee te doen in de samenleving. Lezen, schrijven, rekenen en digitaal je weg kunnen vinden, helpen daar enorm bij. Door samen te werken met gemeenten uit de regio, kunnen we elkaar inspireren met kennis, ervaring en activiteiten. Zo helpen we onze inwoners deze basisvaardigheden te ontwikkelen.”

Inwoners die willen leren lezen, schrijven, rekenen of computeren, kunnen binnenlopen bij het Taalhuis in de bibliotheek in Leidschendam (Fluitpolderplein 5) of in de bibliotheek in Voorburg (Koningin Julianalaan 257). Hier krijgen zij advies over wat het beste bij hen past.

De samenwerkingsovereenkomst werd ondertekend door Leidschendam-Voorburg, Wassenaar, Voorschoten, Zoetermeer, Pijnacker-Nootdorp en Lansingerland. Met de overeenkomst scherpen de gemeenten hun ambities en doelen verder aan. Zo leggen de ondertekenaars nog nauwkeuriger vast hoe ze de taken verdelen, op welke manier ze het onderwijs organiseren, hoe ze overleggen en besluiten nemen en welke financiële middelen ze inzetten. Ook worden er regionale themabijeenkomsten georganiseerd om kennis en ervaring te delen over het herkennen van laaggeletterdheid. Bijvoorbeeld voor consulenten, maar ook voor vrijwilligers.

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter