Nieuws
Tijdens carnaval veel meer aangiften zakkenrollen

Wie dit weekend carnaval gaat vieren doet er goed aan om scherp op persoonlijke eigendommen te letten. In carnavalsgemeenten worden er tijdens het volksfeest gemiddeld 54% meer meldingen gedaan van zakkenrollerij dan op andere momenten in het jaar. Dit en meer blijkt uit analyse van politiedata door Feestkleding365.nl

In de carnavalsmaand slaan kruimeldieven veel vaker toe dan tijdens de andere maanden van het jaar. Dat dit niet toevallig is, blijkt uit de cijfers van 2021. Toen werd er vrijwel geen carnaval gevierd en was er veel minder zakkenrollerij (-86,9%) dan in alle edities van 2012 tot en met afgelopen jaar. De gemeenten met de grootste kans op kruimeldieven zijn in volgorde: Maastricht, Breda, Eindhoven, Roermond en Tilburg.

In het onderzoek is per carnavalsgemeente ook gekeken naar drugs- en drankoverlast, onder invloed rijden, aantasting van de openbare orde en geluidshinder. In tegenstelling tot zakkenrollerij, ligt dit aantal incidenten niet opvallend hoger dan op andere momenten in het jaar. Gemiddeld worden er tijdens de carnavalsmaand zo’n 9 overlastmeldingen en -aangiften gedaan per 10.000 inwoners.

Wel zijn er regionaal aanzienlijke verschillen. Wilt u carnaval vieren, maar heeft u niet zo’n zin in overlast? Dan is een gemeente met festiviteiten boven de rivieren het overwegen waard. Het aantal aangiften en meldingen van overlast ligt daar gemiddeld 60% lager dan in Brabant, Limburg en Zeeland.

Naar verhouding wordt bijvoorbeeld de minste overlast gemeld in Dalfsen (Overijssel). Daar worden slechts 3,8 meldingen per 10.000 inwoners gedaan. De top 5 landelijke carnavalsgemeenten met de minste overlast is verder: Alphen-Chaam, Noord-Brabant 3,8; Tubbergen, Overijssel 3,9; Oirschot, Noord-Brabant 4,1; Dinkelland, Overijssel 4,1. Meer informatie op: https://www.feestkleding365.nl/carnavalskleding/onderzoek

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter