Nieuws
Ooievaars blijven lekker ’thuis’
Vandaag een nieuwe tip van Stadsbeheer: ‘Wie kent ‘m niet? De ooievaar. Je herkent deze mooie grote vogel van verre, zelfs als je niet eens een mus van een koolmees kan onderscheiden. Toch had het weinig gescheeld, of er waren geen ooievaars meer in ons land geweest. Midden jaren ’70 was de ooievaar zo goed als verdwenen uit Nederland. Samen met veel vrijwilligers heeft de Vogelbescherming via een reddingsprogramma en met behulp van zogenaamde ooievaarstations, kunnen voorkomen dat de soort als broedvogel in Nederland uitstierf. Daarom is tegenwoordig de ooievaar gelukkig weer een normale verschijning in ons land. Ze broeden weer overal in Nederland en staan niet meer op de rode lijst.
Jonge ooievaars trekken voor de winter allemaal weg. Van de volwassen vogels doet ongeveer twee derde dit en kiezen zij er voor om te overwinteren op het Iberisch Schiereiland of in West-Afrika. Geef ze geen ongelijk…. Vanaf half februari mogen we de eerste ooievaars altijd weer terug verwachten in ons landje. De voorjaarstrek loopt door tot in mei. De najaarstrek loopt van juli tot oktober waarbij de eerstejaars vogels afzonderlijk vliegen van de volwassen exemplaren. Deze mooie ooievaars zoeken in een weiland aan de Noordheylaan naar eten. Hopende op een zachte winter hebben zij er voor gekozen om de winter hier door te brengen’.
Alle reacties:

8

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter