Nieuws
De vondst van de week (9): een inktpot

Een bijzondere vondst van de archeologische werkgroep is een bijna gave, achthoekige inktpot van groen glas met een tuitje. Alleen het tuitje is licht beschadigd. Mogelijk heeft hier ook nog een dopje op gezeten. Aan de onderkant is het glas licht gesleten, waarschijnlijk als gevolg van het schuiven over een schrijfblad.

Dit type inktpot is bekend als theeketel inktpot, en werd geproduceerd tussen 1830 en 1885. Deze inktpotten werden in de Verenigde Staten, Frankrijk en Engeland gemaakt. In Engeland gebeurde dat door de firma S. Morden & Co, die ze in 1835 in een advertentie aanbeval, omdat de inkt er minder in zou verdampen. Aangezien op het gevonden exemplaar een merk ontbreekt, is niet vast te stellen, waar het is gemaakt.

De inktpot is gevonden in 1996 of 1997 tijdens een opgraving ter hoogte van Herenstraat 1. Deze was in de tuin van de directeurswoning van de voormalige Wassenaer-Hoffmanschool. Goede kans dat dit dus de inktpot van de bovenmeester is geweest. (Beeld en tekst: Wim van Horssen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter