Nieuws
Live muziek voor patiënten in ziekenhuis Antoniushove

Drie professionele musici speelden op de afdeling oncologie en hematologie in ziekenhuis Antoniushove voor patiënten en zorgmedewerkers. De HMC-ziekenhuisgroep, waar het ziekenhuis onderdeel van is, neemt deel aan een internationale onderzoek naar het effect van livemuziek op patiënten, verpleegkundigen en musici.

De afgelopen jaren is al aangetoond dat livemuziek helend kan werken en een positieve invloed heeft op het herstel na een operatie. Ook ervaren patiënten minder pijn en angst. De onderzoekers kijken nu naar de gevolgen van livemuziek voor de relatie van de patiënt met verpleegkundigen. ,,We zien dat livemuziek kan leiden tot een beter onderling contact”, vertelt projectleider Erik Heineman. ,,Er ontstaat een gevoel van verbondenheid.”

Erik is ook aanwezig in het ziekenhuis als drie musici de kamer binnengaan waar Sissy ligt. Ze krijgt medicijnen tegen kanker toegediend. Ook haar dochter en verpleegkundige Fatima zijn aanwezig. Ze luisteren naar het gesprek dat zich ontwikkelt tussen Sissy en de muzikanten. ,,Waar word je blij van”, vraagt muzikante Maaike. ,,Ik hou van kleurrijke bloemen”, zegt Sissy.

Er ontstaat in het moment een geïmproviseerd muziekstuk op de fluit, viool en cello over veldbloemen. Iedereen in de kamer geniet zichtbaar. Ook anderen vertragen hun pas als ze langs de kamer lopen en blijven aandachtig luisteren. ,,Ik zag allemaal fluitende vogels voor mij, in de regen en tussen verschillende bloemen”, zegt Sissy als het stuk is afgelopen. Het muziekstuk maakt herinneringen bij haar los waarover ze vertelt aan de muzikanten, haar dochter en verpleegkundige Fatima.

Erik zegt dat patiënten door livemuziek even kunnen ontspannen. ,,Ook voor verpleegkundigen is het een moment van rust. Deze interactie leidt tot meer compassie: ze leven mee, zijn meer aanwezig en betrokken. Er ontstaat een nieuwe verbinding tussen de patiënt en verpleegkundige.”

Het onderzoek laat verder zien dat verpleegkundigen en muzikanten van elkaar kunnen leren. ,,Door een aantal dagen op deze afdeling te spelen, zie ik dat improviseren en snel kunnen schakelen heel belangrijk is voor verpleegkundigen”, vertelt muzikant René. ,,Eigenlijk handelen ze steeds naar wat er op het moment gebeurt en wat het beste is voor de patiënt. Wij als muzikanten kijken in teamverband ook in het moment naar wat het beste muziekstuk is voor de patiënt. Dat is mooi om te zien.”

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter