Nieuws
Martijn Vroom: ‘Ik kijk enorm uit naar het vervolg’

‘Dank voor het vertrouwen. Ik kijk enorm uit naar het vervolg’. Met deze woorden sloot burgemeester Martijn Vroom zijn rede, uitgesproken bij zijn installatie als nieuwe burgemeester van Leidschendam-Voorburg, gisteravond in het Raadhuis, af.

Vroom noemde het ‘geweldig’ alle complimenten aan zijn adres van de Commissaris der Koning, Jaap Smit, de voorzitter van de kring der burgemeester Haaglanden, Marja van Bijsterveldt, en Wouter Jorissen, voorzitter van de vertrouwenscommissie die hem uitkoos, te horen.

De nieuwe burgervader zei zijn best te gaan doen, maar gaf tegelijk aan dat de lat door zijn voorganger, waarnemend burgemeester Jules Bijl, hoog was gelegd.

Vroom gaf aan dat Leidschendam-Voorburg te maken heeft met ‘uitdagingen van bijzondere orde’ doch dat maakt het volgens hem ook super interessant hier te mogen werken. Hij haalde twee onderwerpen aan uit de profielschets op grond waarvan hij solliciteerde: het vertrouwen herstellen van de inwoners in de overheid en participatie.

Over een betrouwbare overheid zei hij dat je zulks moet doen en zijn. De overheid moet er voor iedereen zijn, doen wat niet gebeurt of niet goed gaat. Bijspringen en bijsturen. Doch niet alles is voor iedereen hetzelfde, aldus Vroom. Iemand die Martijn heet heeft het volgens hem makkelijker een stageplaats te vinden dan Mohammed. Het is raar dat iemand met MBO als laag opgeleid wordt beschouwd. Het gaat over vertrouwen waarbij taal en bejegening super belangrijk zijn, zo gaf de burgemeester aan.

Vroom stelde dat iedereen talent heeft en het is de taak van de overheid om als men echt betrouwbaar wil zijn en vertrouwd wil worden, mensen die het nodig hebben te helpen dat talent te benutten.

Bij participatie ging hij in op de Omgevingswet die er aan komt. Vroom merkte hij op dat er daarbij van wordt uitgegaan dat men te maken heeft met mondige, intelligente mensen die een goed kringgesprek kunnen voeren. Maar velen kunnen of willen dat niet, zo zei hij. ‘En wie komt er dan voor hun belangen op?’

Voor degenen die denken dat participatie leidt tot meer vertrouwen had de burgervader een waarschuwing. Eerst moet er bij worden stilgestaan welke soorten en maten van mensen de gesprekspartners zijn, wat hun belangen zijn maar ook wat hun verhaal is.

Participatie gaat om meedoen, niet om het alleen luisteren naar het verhaal van de inwoner om vervolgens de opdracht te krijgen er iets mee te doen. ‘Dat is een goed gesprek’. Vroom vroeg zich af wie er kan en wil meedoen met de overheid. ‘Dat is ingewikkeld en voor veel mensen te ingewikkeld’, zo zei hij. Toch zei Vroom ook voor die mensen burgemeester te willen zijn.

Hij brak ook een lans voor effectief bezig zijn ook al kost dat meer tijd. ‘Dat heet aandacht geven. Maar het resultaat is daarna meestal beter’.

De nieuwe burgemeester liet weten met alle 35 gemeenteraadsleden afzonderlijk op stap te gaan en voor het einde van het jaar nog minstens 60 organisaties, instellingen en verenigingen te gaan bezoeken. Duidelijk werd ook dat hij op korte termijn naar Leidschendam-Voorburg verhuist.

Jaap Smit stelde dat Leidschendam-Voorburg een ervaren burgemeester krijgt. Zijn komst vanuit Krimpen aan den IJssel bestempelde hij als een terechte, logische en mooie volgende stap. Op grond van de profielschets waarschuwde Smit Leidschendam-Voorburg voor de haast Messiaanse verwachtingen die men voor de nieuwe burgemeester heeft.

‘Burgemeesters zijn ook mensen. Tot het onmenselijke is niemand gehouden’, aldus Smit. Hij riep de politiek in Leidschendam-Voorburg op Martijn Vroom de ruimte te geven voor eigen handelen. ‘Hij is een karakter met een eigen stijl. Geef hem die ruimte. Pak hem zijn eigenheid niet af’.

De Commissaris der Koning roemde Vrooms gezag, oprechtheid, zijn beschouwende blik, zijn netwerk en eigen mening. Volgens Smit wil Martijn Vroom het hoogste woord hebben. ‘Hij vindt iets. Hij is iemand van veel woorden en veel daden’.

Marja van Bijsterveldt, zelf burgemeester van Delft, omschreef Martijn Vroom als ‘eerlijk, positief, open minded, zonder dubbele agenda, iemand die ergens voor staat’. ‘Een heel ander type dan Klaas Tigelaar of Jules Bijl’, zei ze verwijzend naar de laatste twee voorgangers van Vroom.

Wouter Jorissen onthulde dat de vertrouwenscommissie snel was gevallen voor Vrooms authenticiteit en innemendheid, zijn out of the box ideeën, het zichzelf kwetsbaar opstellen. ‘Men hecht zich aan Martijn. Hij is open, toegankelijk, heeft een luisterend oor, kiest richting. We hebben zin in de samenwerking’.

Enige smet op de installatie vormde het beperkte aantal stoelen in de zaal. De gemeente liet 200 belangstellenden toe, doch plaatste maar 75 stoelen waarvan 9 voor inwoners. Een groot deel van de aanwezigen moest derhalve genoegen nemen met een staanplaats.

Martijn Vroom (48, CDA, protestant) is getrouwd met de predikante Leonie. Het echtpaar heeft twee dochters. Vroom was eerder gemeenteraadslid in Schiedam, wethouder in Noordwijk en Waddinxveen en sinds 2015 burgemeester in Krimpen aan den IJssel. (foto Michel Groen)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter