Nieuws
Groentip: Maarts viooltje laat je de lente ruiken

Een nieuwe Groentip van Stadsbeheer: ‘Viooltjes kennen we vooral van het tuincentrum waar ze in vele kleuren in bakken tegelijk over de toonbank gaan. In het wild zie je ze ook, maar daarvan zijn de kleuren wat minder uitgesproken en zijn de bloemetjes kleiner. We hebben het over het ‘Maarts viooltje’. Dit is de vroegst bloeiende soort onder de violen in ons land. Afhankelijk van de temperatuur zien we ze meestal ergens rond half februari en begin april in bloei staan. Op dit moment staat ze volop in bloei en daarom doet ze haar naam eer aan. Ze zit helemaal in haar rol als vroege voorjaarsbode. Door haar diep paarsblauwe kleur en aangename geur is het Maarts viooltje bij de mens zeer geliefd. En de Rupsen van de keizersmantel smikkelen maar al te graag van het plantje.

De prettige, zoete geur leidde ertoe dat men in de oudheid verleidelijke eigenschappen aan het Maarts viooltje toeschreef. Sinds de Romeinse tijd wordt het plantje gekweekt als sierplant en bestanddeel voor parfums. Ook worden er tal van geneeskrachtige eigenschappen aan dit viooltje toegeschreven. Bij hoest en bronchitis, bij oogontsteking, als kalmeringsmiddel en zelfs als onderdeel in de behandeling van verschillende soorten kanker. Men gebruikte vroeger zelfs kransen van Maartse viooltjes om katers te voorkomen. Sommige koks weten er ook raad mee. Met al deze mooie eigenschappen heeft dit Maarts viooltje wel een plaatsje in ons Spinozahof te Voorburg verdiend, dachten wij. Maak eens een wandelingetje en ervaar dat het Maarts viooltje je de lente laat ruiken’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter