Nieuws
Maandelijks 10 meldingen over overlast dieren

Bij de gemeente komen maandelijks ongeveer tien meldingen binnen van inwoners die overlast ondervinden van dieren van andere inwoners. Ook loslopende honden vallen onder de tien meldingen. Alle meldingen worden door gemeentelijke handhavers opgepakt en zo mogelijk binnen drie dagen afgehandeld.

Dat heeft burgemeester Martijn Vroom laten weten in antwoorden op vragen van de GBLV-gemeenteraadsleden Ed Klaarhamer en Maurice Hartsinck. Die wilden weten hoe het stond met gezelschapsdieren in de gemeente.

‘Bij bijvoorbeeld hinderlijk geblaf (buiten) wordt er gepost om de overlast te kunnen constateren. Als dit geconstateerd wordt kan er bestuursrechtelijk opgetreden worden. Bij agressief gedrag/bijtincident ligt de beoordeling bij de politie. De betreffende hond wordt beoordeeld door een deskundige en als deze aangeeft dat de hond agressief is wordt er bestuursrechtelijk opgetreden door middel van het opleggen van een muilkorfplicht’, meldt Vroom. Het laatste bijtincident dat werd gemeld stamt uit 2021.

De gemeente heeft geen hondenprotocol opgenomen in de Algemene plaatselijke verordening (APV, aldus Vroom. Wel zijn er specifieke artikelen opgesteld die het aanlijnen en het opruimen van ontlasting verplicht stellen. Daarnaast is er een artikel gericht op de aanpak van gevaarlijke honden.

‘Als gemeente handelen wij niet proactief om dierenwelzijn bij gezelschapsdieren te bevorderen. Als onze handhavers ermee te maken krijgen wordt de dierenambulance ingeschakeld en wanneer van toepassing doorverwezen naar telefoonnummer 144 (de Landelijk Inspectiedienst dierenbescherming). De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit en/of de politie handelen deze meldingen vervolgens af’, geeft de burgemeester verder aan.

Dierenleed kan in de gemeente gemeld worden via gemeentewebsite kopje meldpunt openbare ruimte of via het telefoonnummer 14070, zo blijkt uit de antwoorden. Gedwongen opvang van dieren vanwege overlast of verwaarlozing, op grond van bestuursdwang, is meer dan 10 jaar geleden voor het laatst gebeurd. Het ging toen om paarden in Voorburg.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter