Activiteiten
Voor leergierige Manon van Raay smaakt basisplaats naar meer

In de persoon van topschutter Jaimy Ravensbergen raakt ADO Den Haag Vrouwen de komende zomer het zoveelste zelf opgeleide talent kwijt aan de concurrentie. Als beloftevolle speler met deels vergelijkbare kwaliteiten zou Manon van Raay graag haar rol over willen nemen.

Met Jaimy Ravensbergen in haar vertrouwde rollen als spits en schaduwspits en Manon van Raay als een van de controlerende middenvelders bond ADO Den Haag Vrouwen vorige week Fortuna Sittard aan de zegekar (zie samenvatting: https://eyecons.com/videos/ado-den-haag-fortuna-sittard-1-0-22319). Het duel tussen de nummers drie (Fortuna) en vier van de Azerion Vrouwen Eredivisie was lang een tactisch schaakspel.

,,We hadden de ploeg een week eerder tegen FC Twente zien spelen, maar hadden niet verwacht dat ze tegen ons ook zo ver zouden inzakken”, bekent Manon. Om niet net als Twente in de val van Fortuna te trappen, probeerden de Haagse vrouwen aanvankelijk vooral geduld te betrachten. ,,Zelf de bal houden om de tegenstander te lokken, simpel spelen en vervolgens het gaatje zoeken”, omschrijft zij de eigen speelwijze. Na een bloedeloos eerste bedrijf leverde die na de rust resultaat op. ,,In de eerste helft was het nog lastig ruimte te vinden. Daarna ging het beter.” Na een week eerder tegen Heerenveen nog als tweede aanvallende middenvelder te hebben gespeeld, was de controlerende rol tegen Fortuna voor Manon even wennen. ,,Daar hebben we wel op getraind. Ik moest wat verdedigender staan en kon niet altijd mee naar voren.” Zo droeg zij toch weer haar steentje bij aan een zege, die de derde plaats binnen bereik bracht.

Net als in de vorige voetbaljaargang moest Manon in de eerste helft van dit seizoen geduld betrachten, omdat zij vooral als invaller in het veld werd gestuurd. ,,Je hoopt van tevoren altijd op meer, maar op een gegeven moment leef je zonder verwachtingen naar wedstrijden toe. Anders valt het toch maar tegen. Ik was gewoon blij met elke minuut die ik kon spelen en dat werden er van wedstrijd tot wedstrijd steeds meer.” In een thuiswedstrijd tegen Heerenveen smaakte zij eindelijk weer eens het genoegen van een voltreffer in de Eredivisie. ,,Als je in het veld komt en gelijk een goal maakt, geeft dat vertrouwen. Dan speel je met meer lef, doe je lekker waar je goed in bent en valt-ie nog eens”, herinnert zij zich haar eerste ‘Doppelpack’ in de hoofdmacht.

Een neusje voor de goal is altijd één van Manons kwaliteiten geweest. De spitsentraining van Richard Knopper heeft haar een nog betere afmaker gemaakt. ,,Dan gaat het bijvoorbeeld om dingen als je manier van lopen en hoe je een bal raakt. Soms hoef je een bal alleen maar aan te raken, terwijl ik altijd wilde schieten. Ik heb veel van die trainingen geleerd.”

Met de rest van de selectie had Manon baat bij het trainingskamp in de winterstop onder de Spaanse zon. ,,We hebben daar lekker getraind, een leuke wedstrijd gespeeld en ook buiten het voetbal dingen gedaan, waardoor we elkaar nog beter hebben leren kennen.”

Zoals gebruikelijk onder trainer Sjaak Polak begon ADO Den Haag Vrouwen vervolgens weer sterk aan het tweede deel van het seizoen. Manon dwong daarbij een plaats in de basis af. ,,Je merkt dat je het door die speeltijd in wedstrijden beter volhoudt”, vertelt zij. ,,Je kan wel wedstrijden spelen in de beloften, maar dat is toch anders. Met meer wedstrijdritme ga je ook beter voetballen.” Dat ADO Den Haag Vrouwen ondanks het wegvallen van een groot aantal spelers opnieuw goed presteert, vindt Manon een compliment waard. ,,Wij zijn best wat spelers kwijtgeraakt, door blessures en ook aan andere clubs. De spelers die er nieuw bij zijn gekomen, hebben zich snel aangepast en passen goed in onze groep. Dat is ook onze kracht: dat wij echt een team zijn, met zowel jongere spelers als oudere meiden die de anderen meetrekken. Daardoor lukt het ons altijd weer om bovenin mee te doen.”

Dat Jaimy Ravensbergen aan het einde van het seizoen vertrekt, roept de vraag op of Manon – die eveneens als spits en schaduwspits uit de voeten kan – zichzelf ziet als mogelijke opvolger. ,,Dat vind ik een lastige. Ik denk dat er wel overeenkomsten tussen ons zijn, maar ook verschillen. Zo vind ik dat je Jaimy bijna niet van de bal krijgt. Zij is ook slim en zegt dat als je een trap krijgt, je gewoon moet vallen. Ik kan op dat gebied nog veel van haar leren.” Om haar duelkracht te verbeteren, doet Manon twee keer in de week aan krachttraining. ,,Maar het gaat er ook gewoon om in duels slim je lichaam te gebruiken. Daarin kan ik mezelf zeker nog verbeteren.”

ADO Den Haag Vrouwen strijdt zondag 19 maart aanstaande met Heerenveen om een plek in de halve finale van het bekertoernooi. De cupkraker in het Bingoal Stadion begint om 13.00 uur. Voor tickets: https://www.eventbrite.nl/e/tickets-kwartfinale-toto-knvb-beker-ado-den-haag-vrouwen-sc-heerenveen-566595621757?aff=ebdsoporgprofile

(Tekst: Roeland Gelink. Foto: Eric de Wit)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter