Nieuws
Arbeidsmarkt Zuid-Holland

In Zuid-Holland is de krapte op de arbeidsmarkt niet altijd even voelbaar. Zo is er binnen de provincie meer dan voldoende werk voor verpleegkundigen, terwijl andere banen (mede) door digitalisatie juist langzaam verdwijnen. Receptionistes, administratief medewerkers en secretaresses zijn voorbeelden van beroepen die er anno 2023 juist slecht voor staan. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Nationale Vacaturebank.

Voor 100 verschillende beroepen bracht Nationale Vacaturebank de huidige én toekomstige positie op de arbeidsmarkt in kaart op basis van data van het UWV, het CBS, Oxford University en Nationale Vacaturebank zelf.

In Zuid-Holland zijn er gemiddeld 3,3 geïnteresseerden per vacature. Landelijk is dit 2,8. In Zuid-Holland is er voor sollicitanten daarom iets meer concurrentie dan elders in het land, al zijn er wel grote verschillen per beroep.

Hieronder voorbeelden van beroepen waarmee het slecht gesteld staat. Er is een hoge kans op automatisering en er zijn veel geïnteresseerden waardoor het momenteel lastig is om zo’n baan te krijgen. Dit is hoe het er in Zuid-Holland voor staat met deze vacatures: Office assistant (448 geïnteresseerden per vacature), Data entry medewerker (56 geïnteresseerden per vacature), Receptionist (20 geïnteresseerden per vacature), Financieel-administratief medewerker (13 geïnteresseerden per vacature), Secretaresse (7 geïnteresseerden per vacature).

Niet iedereen hoeft zich direct zorgen te maken over digitalisering, veel beroepen blijven mensenwerk. Zo is verpleegkundige een baan met een lage kans op automatisering en een hoge kans op werk. In Zuid-Holland zijn er er zelfs minder dan 1 geïnteresseerde kandidaten per verpleegkundige-vacature. Andere banen die ook goed voorstaan zijn onder andere leerkracht in het basisonderwijs, online marketeer, werkvoorbereider en ontwerper van machines en gereedschappen. Wilt u weten hoe het met uw droom(baan) gesteld is: https://www.nationalevacaturebank.nl/carriere/actueel/onderzoek-zo-toekomstbestendig-is-jouw-droom-baan

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter