Nieuws
De vondst van de week (12): een profielsteen

Bij iedere opgraving worden bakstenen gevonden. Maar bij de opgraving op de hoek van de Herenstraat en de Rozenboomlaan in Voorburg in 1996 kreeg de archeologische werkgroep een bijzondere baksteen in handen, namelijk een profielsteen. Deze zoolvormige steen van 17,5 x 8,5 x 4 cm met sporen van mortel is niet in deze vorm gebakken, maar zo gekapt. Op de zijkant van de steen zijn de kapsporen nog zichtbaar.

Profielstenen werden toegepast in de middenstijl van gotische vensters (montants), waarbij in de groeven aan weerszijden het glas werd vastgezet. Ze zijn te vinden in religieuze en andere monumentale gebouwen van vóór 1600. De grote vraag is dus van welk gebouw in de Herenstraat of omgeving die steen afkomstig is. De herberg die op de plaats van de opgraving zou hebben gestaan, is daarvoor zeker te jong, afgaande op de datering van de overige vondsten. Ook bij Huize Swaensteyn en de Vossenburch, beide aan de Herenstraat en daterend uit de 16e eeuw, ontbreken ze. De meest waarschijnlijke bron is de Oude of Martinuskerk, waarvan in 1830 bij een grondige restauratie de gemetselde traceringen van de ramen zijn vervangen door houten vensters. (Tekst: Wim van Horssen, Foto: Joanneke van den Engel-Hees)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter