Nieuws
Niet alles kan meer in de provincie

Was het ruimtelijke beleid in de provincie er tot nu toe op gericht aan de wensen van eenieder zoveel mogelijk tegemoet te komen, in de toekomst is dat niet meer mogelijk. De druk op de beschikbare ruimte neemt alleen maar toe. Dat dwingt tot keuzes. Niet alles kan. Dat schrijven Gedeputeerde Staten (GS) in een brief aan Provinciale Staten.

Tussen 1970 en 2020 nam het aantal inwoners van de provincie met 25 procent toe. De oppervlakte wonen met 278 procent; de oppervlakte werken (bedrijven/kantoren) met 463 procent; de oppervlakte groen/recreatie met 310 procent; de oppervlakte voorzieningen met 100 procent. De oppervlakte kassen en mobiliteit (wegen met name) bleef ongeveer gelijk, de oppervlakte landbouwgrond nam met 47 procent af.

‘Als we vooruit kijken, zien we een blijvende behoefte aan extra ruimte voor wonen, voorzieningen, werken, energieproductie, infrastructuur, natuur/recreatie, water én landbouw. Maar we zien gelijktijdig dat het verminderen van stikstofdepositie, het verhogen van de biodiversiteit en waterkwaliteit, en emissiereductie beperkingen met zich meebrengen voor ruimtelijke ontwikkelingen en activiteiten’, aldus GS.

GS gaan daarom vier principes hanteren bij ruimtelijke ontwikkelingen:

= Een toekomstbestendige leefomgeving is topprioriteit. Binnen de grenzen van het bodem-, water- en ecosysteem staat welzijn van inwoners centraal,

= Het is niet langer mogelijk om alle ruimteclaims grenzeloos door te trekken naar de toekomst. De ruimte in steden en dorpen zal nog intensiever en beter benut moeten worden. De landbouwsector staat voor een extensivering die ruimte nodig heeft. Wonen en werken zal binnen het bestaande bebouwde gebied moeten plaatsvinden,

= Er wordt prioriteit gegeven aan activiteiten die de maatschappij verder helpen. Kwaliteit is leidend. De provincie wordt selectief,

= Bij te maken keuzes worden de maatschappelijke kosten en baten op lange termijn, doorslaggevend. Het moet ook voor toekomstige generaties betaalbaar zijn.

GS willen de vier principes de komende tijd met Provinciale Staten verder uitwerken om ze uiteindelijk in het omgevingsbeleid op te nemen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter