Nieuws
De vondst van de week (13): een speelgoedbeeldje

Bij een opgraving door de archeologische werkgroep bij de boerderij aan de Noortheylaan in Leidschendam in 2000/2001 werd een pijpaarden beeldje gevonden van een persoon met een vogel op zijn rechterhand. Hij draagt een korte rok met een veerachtig patroon. Het beeldje is 4,4 cm hoog, 2,9 cm breed en 1,5 cm diep. Helaas mist het hoofd en onderbenen.

Vergelijkbare beeldjes zijn op andere plaatsen gevonden. De figuurtjes worden aangeduid als ‘indiaantje’ of ‘valkeniertje’.Het was duidelijk kinderspeelgoed.

Waarschijnlijk is het in de 17e of 18e eeuw in Gouda gemaakt. De Goudse pijpenmakers hielden zich namelijk naast het vervaardigen van kleipijpen ook bezig met het maken van andere artikelen van pijpaarde. Daartoe behoorden niet alleen de haarkrullers, waarover we in aflevering 8 van deze serie hebben geschreven, maar ook speelgoedbeeldjes.

Mocht het beeldje van de boerderijopgraving van de boerenkinderen zijn geweest, dan waren ze niet de enigen die in die tijd met pijpaarden beeldjes speelden. Van George Washington, de eerst president van de Verenigde Staten is bekend, dat hij in 1759 in Engeland speelgoed voor zijn stiefkinderen bestelde, waardonder twee pijpaarden beeldjes. (Tekst: Wim van Horssen, Foto’s: Joanneke van den Engel-Hees)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter