Nieuws
Wijkleercentrum Schakenbosch moet weg

Wijkleercentrum Alles voor Elkaar moet over drie weken zijn locatie op landgoed Schakenbosch/Voorlei verlaten. De vertrekdatum is 13 april; een vervangende ruimte is nog niet gevonden. Het wijkleercentrum begon als ontmoetingsplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, al is iedereen hier welkom. Momenteel zit het centrum in het leegstaande Vlietzicht maar door de bouwplannen voor het landgoed zal het gebouw worden gesloopt om ruimte te maken voor 28 nieuwe huizen. Hans van Ierland, de oprichter van Alles voor Elkaar, vertelt.

= Wat is het idee achter Alles voor Elkaar?

,,We laten mensen doen wat ze al kunnen. Ik ben psycholoog vanuit de positieve psychologie. Daarin kijken we liever naar wat mensen wél kunnen, in plaats van wat ze niet kunnen. Als je mensen iets aanbiedt voelen ze zich snel hulpeloos, maar als je vraagt of iemand iets wil bijdragen voelt diegene zich nuttig en gewaardeerd. Je hebt dan niet het idee dat er iets voor je wordt gedaan omdat je zielig of incapabel bent, maar je krijgt het gevoel dat je echt kan helpen.’’

= U heeft een brief gekregen van de leegstandsbeheerder waarin staat dat u op 13 april moet vertrekken. Wat is hiervan de impact op de deelnemers?

,,Ik denk dat de deelnemers een stukje zingeving verliezen, en daarmee een stukje weekstructuur. Mensen komen straks weer alleen thuis te zitten en voelen niet meer dat ze nuttig kunnen zijn. Dat is denk ik de achterliggende oorzaak van eenzaamheid: dat mensen zich niet meer tot nut voelen, maar eerder tot overlast. Het verlies van een betekenisvolle rol zal volgens mij het grootste gevolg zijn.’’

= En wat doet het met u?

,,Dit is alweer de vierde locatie waar ik het wijkleercentrum probeer op te bouwen. Ik word hier eigenlijk nog strijdlustiger van. Ik word creatiever, omdat er toch een oplossing moet komen. Er is ook wel een beetje frustratie, vooral omdat het zo lastig is om de juiste ambtenaar te vinden. Drie maanden geleden heeft het bestuur een brief aan het college gestuurd. Pas vorige week heeft het bestuur een gesprek gehad met twee ambtenaren. Dat duurt ontzettend lang.’’

= En moet de gemeente nu een nieuwe ruimte voor Alles voor Elkaar vinden?

,,De ambtenaren met wie vorige week gesproken is, doen hun best, maar het lukt niet zo. Het is moeilijk een gebouw te vinden waar wij in mogen zitten, misschien wordt de waarde van dit initiatief onderschat.’’

= Wat voor waarde heeft het wijkleercentrum?

,,De sociale impact van een initiatief als dit wijkleercentrum is enorm. Wij helpen mensen door hen een veilige plek te geven en door ze hun eigenwaarde te laten zien. Dat is moeilijk te begrijpen als je het niet zelf ervaart. De gemeente heeft hier helaas geen direct profijt van, dus ziet het minder snel als echte baten.’’

= Krijgt u wel subsidie vanuit de gemeente?

,,Niet op dit moment. Tijdens het gesprek vorige week heeft de gemeente toegezegd na te gaan of een startsubsidie mogelijk is voor ondersteuning van het wijkleercentrum. Er is wel een burgerfonds, Vlietwensen. Die mag burgerinitiatieven maximaal 3 jaar financieel steunen. Wij hebben daar veel profijt van gehad en zijn erg dankbaar daarvoor. Ook hebben we een grote subsidie gekregen van Stichting Doen, waar we nog steeds van profiteren. Hoewel we vrijwel alle spullen cadeau krijgen hebben we ook geld nodig.’’

= Van wie krijgt u die spullen dan?

,,Van de deelnemers zelf. Aan het begin had ik een tafel, vijf eetkamerstoelen, een koffiezetapparaat en een paar plakjes cake. Deelnemers namen na een tijdje zelf spullen mee om het aan te vullen: toen het kouder werd kwamen er een paar kacheltjes bij en toen we wilden koken kregen we pannen. Dit werkt ook andersom: een vrouw die moest verhuizen bleek geen lampen te hebben. Ze heeft toen een paar lampen van hier meegenomen en wij hebben haar geholpen de verlichting aan te sluiten. Ze zat toen kennelijk al twee weken in het donker.’’

= Denkt u dat Alles voor Elkaar, of een soortgelijk initiatief, nodig is in de gemeente?

,,Dat denk ik zeker. Wij staan heel dicht bij de mensen en sluiten aan bij wat zij belangrijk vinden. Dit initiatief is vóór en dóór de burger. Dat vertrouwde gevoel hebben andere welzijnsorganisaties niet.’’

= U vertelde dat u strijdlustiger bent geworden door de uitzetting. Wat gaat u nu doen?

,,De komende drie weken ga ik heel intensief op zoek naar een nieuwe ruimte. Als ik geen vervangende ruimte kan vinden krijgen we hopelijk een stukje grond in de Duivenvoordecorridor. Dan bouwen we daar zelf, op een duurzame manier, een ruimte en gaan we koffie serveren. Het belangrijkste dat ik heb geleerd van mijn tijd met Alles voor Elkaar: heb een lange adem en wees creatief.’’

= Wat kunnen mensen doen om Alles voor Elkaar te steunen?

,,Hoewel we nog geen petitie hebben, kan je altijd een mailtje sturen naar info@alles-voorelkaar.nl met een steunbetuiging. Dan kunnen wij die overhandigen aan de gemeente. Het mooiste zou natuurlijk zijn als iemand een ruimte vrij heeft, maar die kans is denk ik klein.’’

(Tekst Eva Polders. Foto Landgoed Voorlei)

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter