Nieuws
Meer boetes voor rijden onder invloed

In 2022 werden in Zuid-Holland veel meer boetes uitgeschreven voor rijden onder invloed. In een jaar tijd werden 11.690 proces-verbalen opgemaakt, een stijging van 43,6% ten opzichte van 2021 en het hoogste aantal boetes sinds 2013. Dit blijkt uit onderzoek van Independer.nl op basis van meest recente Politiecijfers. Het gaat om weggebruikers die betrapt werden op rijden onder invloed van alcohol, drugs of bepaalde medicatie. In Leidschendam-Voorburg is sprake van een toename van 150 bekeuringen voor rijden onder invloed. De gemeente staat daarmee in de top 5 van Zuid-Holland.

,,Veroorzaakt iemand met een slok teveel op een ongeluk en is er een tegenpartij betrokken? Dan betaalt de veroorzaker de schade aan de eigen auto sowieso zelf. Een WA-verzekering vergoedt normaal gesproken altijd de schade bij de tegenpartij. Maar let op, dat is anders wanneer er alcohol in het spel is. Vrijwel alle verzekeraars hebben namelijk een alcoholclausule. Dit betekent dat de verzekeraar wel de schade bij de tegenpartij vergoedt, maar de kosten vervolgens op de veroorzaker verhaald. In de polisvoorwaarden staat hoe dit precies is geregeld”, aldus Menno Dijcks van Independer.

De top 5 Zuid-Hollandse gemeenten het sterkst stijgende aantal proces-verbalen voor rijden onder invloed is als volgt: Rotterdam: 960 bekeuringen meer voor rijden onder invloed; Den Haag: 625 bekeuringen meer; Zoetermeer: 170 bekeuringen meer; Leidschendam-Voorburg: 150 bekeuringen meer; Westland: 135 bekeuringen meer.

In Zuid-Holland werden vorig jaar per 1.000 inwoners gemiddeld 3,7 bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed: het hoogste aantal van alle provincies. Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Provinciale koploper is Wassenaar. In deze gemeente werden per 1.000 inwoners zelfs 6,9 bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed. Ook in Rijswijk (6,1 per 1.000 inwoners), Rotterdam (5,2) en Zoetermeer (5,1) ligt het aantal boetes hoog.

Benieuwd hoe het zit in uw gemeente? Zie: https://www.independer.nl/autoverzekering/info/dekking/alcohol/onderzoek/rijden-onder-invloed-2023/

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter