Nieuws
Geen actie tegen wachtlijsten zwemlessen

B&W nemen geen maatregelen om de wachtlijsten bij zwemlessen terug te dringen. Dat blijkt uit een brief van wethouder Astrid van Eekelen aan de gemeenteraad. De raad had middels een aangenomen motie gevraagd om te rapporteren over de mogelijke acties of een aanpak die de wachtlijsten terug kunnen dringen en de daarmee gemoeide kosten. Indien er acties of maatregelen zijn die binnen het huidige budget direct genomen kunnen worden, moesten deze direct genomen worden van de gemeenteraad.

Van Eekelen stelt dat de wachtlijsten voor zwemlessen bij Sportfondsen ‘een combinatie van de coronaperiode en personeelstekort’ zijn. ‘In de coronaperiode zijn de zwemlessen een tijd niet doorgegaan. Daarnaast heeft stilstand van de lessen ervoor gezorgd dat kinderen er langer over deden om hun diploma te behalen. De opgelopen wachtlijsten kunnen momenteel niet weggewerkt worden door een personeelstekort in combinatie met de beperkte mogelijkheden voor beschikbaar zwemwater na schooltijd. Sportfondsen probeert de capaciteit in personeel te vergroten, maar dat is geen gemakkelijke opgave in de huidige arbeidsmarkt’.

In Forum Kwadraat Voorburg worden zwemlessen aangeboden voor kinderen vanaf 4,5 jaar. In december 2022 was het aantal kinderen op de wachtlijst 478. Eind februari 2023 stonden er zo’n 456 kinderen op de wachtlijst. In de Fluit Leidschendam worden zwemlessen aangeboden voor kinderen vanaf 4,5 jaar. In december 2022 was het aantal kinderen op de wachtlijst 170. Eind februari 2023 stonden er zo’n 157 kinderen op de wachtlijst.

Volgens de wethouder bestaat bij beide zwembaden de wachtlijst uit de helft of meer kinderen die qua leeftijd nog niet of net in aanmerking komen voor zwemles. ‘Om tot acties te komen voor het aanpakken van de wachtlijst is geïnventariseerd welke mogelijkheden er zijn. De roosters van het aanbieden van zwemlessen zitten (vrijwel) vol na schooltijden. Binnen de huidige groepen zit er geen ruimte om uit te breiden. Wel worden er op vijf scholen in Leidschendam-Voorburg een continurooster aangeboden. Daar zit een mogelijkheid om eerder een zwemles aan te bieden’.

Als opties om de wachtlijsten te verminderen noemt Van Eekelen:

= Sportfondsen onderzoekt samen met scholen (met een continurooster) of er bij de ouders behoefte is om kinderen op te geven voor de zwemles eerder op de middag. De scholen met een continurooster zijn de Vijverhof, de Parachute, de Telescoop, de Margriet en de Driemaster,

= Er wordt actief gezocht naar nieuw personeel voor het zwemonderwijs, ook in samenwerking met sportopleidingen uit de regio,

= Er komt een derde aanbieder van zwemonderwijs bij. In de tweede helft van 2023 start Max Healthclub aan de Vliet met ZwemABC voor kinderen. De leeftijd om te starten is 5 jaar. ‘Dit geeft waarschijnlijk verlichting aan de wachtlijst bij andere zwemscholen’, aldus de wethouder.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter