Nieuws
Opladen elektrische auto kan met kabelgoten

Niet iedereen die in  een elektrische auto rijdt,  heeft de mogelijkheid om deze op eigen terrein op te laden. Daarom gaat de gemeente kabelgoten aanleggen. Deze goten leiden kabels door de stoep, waardoor vanuit een stroompunt in huis de auto opgeladen kan worden terwijl die op straat geparkeerd staat. Inwoners die in aanmerking willen komen voor zo’n goot kunnen zich vanaf 15 april tot 16 juni aanmelden. De leges – voor de benodigde vergunning – bedragen 29,05 euro, de kabelgoot zelf kost 275 euro.

Wethouder Marcel Belt: ,,We zien dat inwoners hun auto graag vanuit hun huis willen opladen. Bijvoorbeeld wanneer ze schone stroom hebben van zonnepanelen op hun dak. Vaak ligt er echter een stoep tussen hun huis en de parkeerplaats. Met een kabelgoot maken we het duurzaam opladen op een veilige manier mogelijk.” De kabelgoten stonden in een motie van D66 die door de gemeenteraad in 2021 is aangenomen. D66 is nu coalitiepartij; Belt is namens die partij wethouder.

Momenteel is het niet toegestaan om met een kabel over de stoep de elektrische auto vanaf een privéaansluiting op te laden. Bezitters van elektrische auto’s die geen parkeermogelijkheid hebben op eigen terrein, zijn voor het opladen van hun auto aangewezen op openbare elektrische laadpalen. In het kader van duurzaamheid is het belangrijk dat inwoners energie die ze zelf opwekken ook makkelijk zelf kunnen gebruiken. Om hierbij te helpen, maakt de gemeente het laden met een kabel via kabelgoten mogelijk. De parkeerplaatsen blijven wel openbaar.

Aanmelden voor een kabelgoot kan vanaf 15 april tot 16 juni. Dan wordt de kabelgoot voor 1 oktober 2023 aangelegd. Inwoners die zich na 15 juni aanmelden, kunnen in het eerste kwartaal van 2024 gebruikmaken van de kabelgoot.

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergunning zijn als volgt:

= De aanvrager is inwoner van Leidschendam-Voorburg en staat ingeschreven op het adres van de woning waarvoor de vergunning wordt aangevraagd;

= De aanvrager is in het bezit van, of leaset een elektrisch voertuig;

= De aanvrager beschikt niet over een eigen parkeergelegenheid bij de woning (oprit, garage of carport);

= Het openbare parkeervak waar het elektrische voertuig opgeladen wordt, grenst direct aan het trottoir (zonder onderbreking door bijvoorbeeld een groenstrook of fietspad);

= De gemeente legt na het verlenen van de vergunning op het adres van de vergunninghouder een kabelgoot aan op kosten van de vergunninghouder;

= Per adres wordt één kabelgoot aangelegd (waar meerdere aan de bewoners van het adres toebehorende elektrische voertuigen geladen kunnen worden).

Belanghebbenden kunnen bezwaar tegen de kabelgoot aantekenen en in beroep gaan tegen een positief besluit. De gemeente is eigenaar van de kabelgoot en is verantwoordelijk voor het uitwendig beheer en onderhoud ervan. De gebruiker/vergunninghouder is verantwoordelijk voor het inwendig schoon en obstakelvrij houden van de kabelgoot. De elektriciteitskabel mag alleen in de kabelgoot liggen wanneer er daadwerkelijk wordt opgeladen. Na opladen ruimt de vergunninghouder de elektriciteitskabel op in eigen elektrische voertuig of op eigen terrein.

Bij voldoende belangstelling wil de gemeente hoogstens twee maal per jaar opnieuw een periode aangeven waarbinnen inwoners een kabelgoot kunnen aanvragen. Na twee jaar (eind 2025) wordt er een evaluatie gedaan om te kijken of de kabelgoten succesvol zijn. Daarbij wordt gekeken naar veiligheid, animo en eventuele overlast. Meer informatie over het opladen van elektrische auto’s met kabelgoten, de voorwaarden en het aanmelden, is te vinden op www.lv.nl/elektrische-auto-opladen (foto gemeenteLV)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter